zpět

BoE a ECB zvedají sazby

16.12.2022

Na Slovensku padla vláda. Centrální bankéři Bank of England a Evropské centrální banky si včera odhlasovali utažení měnových podmínek shodně o 50 bazických bodů.

Evropská centrální banka včera rozhodla podle očekávání o zvýšení základní úrokové sazby o 50 bazických bodů na 2,50 %, současně byla zvýšena i depozitní sazba na 2,0 % a mezní zápůjční facilita na 2,75 %. Zatímco ostatní velké centrální banky se pomalu ale jistě blíží vrcholu zvyšování úrokových sazeb, ECB působí dojmem, že právě začala. Vyjádření prezidentky ECB Christine Lagarde, že „úrokové sazby budou muset výrazně růst i v budoucnu stabilním tempem“ ilustruje, že ECB bude i v nadcházejících měsících držet aktuální tempo restriktivní politiky, čemuž by měl výrazně přispět i začátek kvantitativního utahování v březnu příštího roku, kdy ECB přestane v plném rozsahu reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů.

Zasedání měnového výboru měla naplánované na včerejšek i britská centrální banka, která na svém zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 3,5 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2008 a taktéž výsledek v souladu s tržním konsenzem. Hlasování měnové rady však nebylo jednomyslné, když 2 z 9 členů hlasovali pro ponechání úroků na stávající úrovni. Britská libra v návaznosti na rozhodnutí během zbytku dne výrazně ztratila, vůči české koruně se jednalo o bezmála půl korunu, kdy se aktuální kotace nachází těsně pod 27,80 GBPCZK.

Zajímavá zpráva přišla v podvečer od našich sousedů, kdy slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru koaliční menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Pro nedůvěru hlasovalo 78 poslanců ze 150členné sněmovny, hlasování je tak výsledkem dlouhotrvající vládní krize na Slovensku. Podle expertů existují v zásadě tři možnosti jak se bude situace dále vyvíjet, zda bude směřovat k předčasným volbám, dohodě o rekonstrukci vlády nebo úřednické vládě.

Česká koruna se během včerejšího dne držela pod úrovní 24,30 EURCZK, vůči americkému dolaru pak vývoj kopíroval pohyb hlavního měnového páru, aktuální kotace vůči dolaru se nacházejí okolo 22,80 USDCZK. Obchodování eurodolaru včera bylo jako na houpačce. Nejdříve zklamala data listopadových maloobchodních tržeb a průmyslové produkce, v pozitivním smyslu pak překvapily nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Dolar tak vzápětí ztráty vykompenzoval a nyní se pohybuje v blízkosti 1,0650 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE