zpět

Bitcoin prorazí hranici 47 000 USD…

9.1.2024

…a dosáhne nejvyšší ceny za téměř dva roky. Hlavní správci aktiv podávají žádosti na SEC, naznačující významné události na trhu ETF. Cena Bitcoinu vzrostla nad 47 000 USD, dosahující úrovní neviděných od dubna 2022. Tento vzestup přichází právě včas před blížícím se termínem rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) o spotových ETF na BTC.

Bitcoin, oblíbeně nazývaný jako BTC, nyní ukazuje hodnotu 46 800 USD. To je rychlý vzestup z 44 000 USD dne 8. ledna. Pouze za posledních 24 hodin vzrostl Bitcoin o více než 6,5%, což znamená úžasný nárůst o 177% za poslední rok.

Co pohání tento silny vzestup? Dnes hlavní hráči v oblasti správy aktiv, jako jsou BlackRock, Fidelity a Grayscale, podali aktualizované podání S-1 na americkou SEC. Spolu s těmito aktualizacemi zveřejnily poplatky, které plánují uložit investorům. Pokud SEC udělí souhlas, připravte se na ještě větší vzestup ceny Bitcoinu. Joel Kruger, strateg trhu ve skupině LMAX, věří, že schválení může spustit růst o 10-15%, čímž se do trhu dostane další investiční kapitál. Na druhé straně, pokud nedojde k schválení, může dojít k možné korekci, ale je očekávána silná podpora nad 30 000 USD.

Stojí za to poznamenat, že Bitcoin nepřekonal hranici 47 000 USD po dobu téměř 20 měsíců od 3. dubna 2022. Během té doby dosáhl vrcholu 47 458 USD, než se propadl do medvědího trhu, který snížil cenu na minimum 15 600 USD.
K tomu všemu přidává vzrušení data od Coinglass, která ukazují, že likvidace krátkých pozic na Bitcoinu překonala ohromných 76 milionů USD jen v pondělí. A jako by toho nebylo dost, likvidace krátkých pozic napříč kryptoměnami překročila ohromujících 112 milionů USD. Nemine nás schválení Bitcoin (BTC) ETF

SEC je nyní na pokraji sedadla, protože se blíží původní termín schválení nebo zamítnutí žádosti o Ark 21Shares ETF, stanovený na středu. Obecným míněním je, že regulační agentura schválí několik žádostí najednou, aby vytvořila spravedlivý a vyvážený trh.

Bývalý předseda SEC, Jay Clayton, vyjádřil neslýchanou důvěru v proces schvalování. V nedávném rozhovoru v pořadu "Squawk Box" na CNBC uvedl Clayton, že schválení není pouze nevyhnutelné, ale klíčové pro Bitcoin a širší finanční průmysl. Podle Claytona byly již učiněny všechny důležité rozhodnutí a stojíme na prahu průlomového vývoje.

Bitcoin prochází dobytím hranice 47 000 USD a dosahuje své nejvyšší hodnoty za posledních téměř dvacet měsíců. Tento rychlý vzestup je doprovázen klíčovými událostmi na trhu, kde hlavní hráči, jako jsou BlackRock, Fidelity a Grayscale, předkládají aktualizovaná podání pro schválení spotových ETF na BTC u americké SEC.

Důležitým momentem bude rozhodnutí SEC ohledně žádosti o Ark 21Shares ETF, které by mohlo ovlivnit další vývoj trhu. Odborníci vyjadřují optimismus ohledně schválení, a pokud k němu dojde, může to znamenat další značný růst ceny Bitcoinu. Naopak, odmítnutí může přinést korekci, ale trh očekává pevnou podporu nad 30 000 USD.

Vývoj na trhu je podporován také likvidacemi krátkých pozic, což ukazuje na zvýšený zájem a aktivitu investorů. Celkově lze tedy očekávat, že blížící se rozhodnutí SEC a současný růst Bitcoinu budou nadále udržovat pozornost investičního světa. Bez ohledu na výsledek schválení nebo odmítnutí ETF se zdá, že Bitcoin zaujímá střední scénu v současném finančním prostředí.
V této době rovněž zaznamenáváme vysokou míru likvidací krátkých pozic na Bitcoinu, což svědčí o zvýšené volatilitě a intenzitě obchodování. Tato situace podtrhuje, jaké vážné důsledky může mít rozhodnutí SEC na trh, a jak může ovlivnit investiční strategie a chování účastníků trhu.