zpět

Bitcoin překračuje hranici 49 tisíc dolaru

13.2.2024

Nedávný nárůst ceny Bitcoinu nad hranici 49 000 dolarů vzbudil značný zájem mezi investory a analytiky. Porozumění korelaci mezi tímto cenovým vzestupem a institucionální akumulací, stejně jako rostoucí popularitou spotových ETF, je klíčové pro ty, kteří se pohybují na trhu s kryptoměnami. Prozkoumání důsledků pro budoucnost kryptoměn a potenciální investiční příležitosti se v tomto kontextu stává nezbytným.

V rámci kryptoměnového prostoru Bitcoin stále dominuje titulní stránky, zejména když jeho cena v pondělí překonala hranici 49 000 dolarů. Tento významný nárůst je přičítán nedávnému přílivu finančních prostředků do burzovně obchodovaných fondů (ETF) na Bitcoin a zároveň nárůstu známek institucionální akumulace.

Den začal s Bitcoinem, který se pohyboval kolem 48 000 USD, ale na začátku americké obchodní seance zaznamenal rychlý skok na 49 100 USD. V současné době se BTC obchoduje mírně nad 48 900 USD, což ukazuje na téměř 2% nárůst za posledních 24 hodin. Naopak index CoinDesk 20 (CD20) zaznamenal menší pokles o 0,2 %.

Tyto cenové pohyby jsou podporovány významným přílivem více než 1,1 miliardy USD do spotových Bitcoin ETF během minulého týdne, přestože dochází k zpomalení odlivu z jiných fondů, jako je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) a ETF založené na futures (BITO) od společnosti ProShares. O tomto vývoji informovala v pondělí společnost CoinShares, specializující se na správu aktiv.

Nicméně na obzoru se rýsuje potenciální prodejní tlak. Společnost Genesis, poskytovatel kryptoúvěrů v současné době v bankrotové ochraně, likviduje své podíly v GBTC v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. To by mohlo ovlivnit čistý příliv prostředků do ETF a jejich ceny v následujících měsících.

Podle makroanalytičky Noelle Achesonové Bitcoin v současné době těží ze zvýšené akumulace, vyvolané očekáváním kapitálových injekcí v Číně s cílem stabilizovat její akciový trh a budoucím znehodnocením měny, i v případě vyspělých zemí. To spolu s trvajícím šířením povědomí o Bitcoinu prostřednictvím úsilí o marketing ETF pravděpodobně přispívá k nedávnému nárůstu ceny.

Nedávný vzestup ceny Bitcoinu je výsledkem institucionální akumulace a rostoucí popularity spotových ETF. Příliv finančních prostředků do těchto fondů, spolu s očekáváním kapitálových injekcí v Číně a rostoucím povědomím prostřednictvím ETF, naznačuje zajímavé investiční příležitosti. Nicméně potenciální prodejní tlak ze strany společnosti Genesis a likvidace jejích podílů v GBTC může ovlivnit další vývoj na trhu. Přesto zůstává Bitcoin ve středu pozornosti jako aktivum, které čerpá prospěch z globálních ekonomických faktorů a investičního zájmu. Investoři by měli zůstat bdělí a informovaní, jak se pohybují v tomto dynamickém prostředí.

Nyní, více než kdy jindy, se investoři snaží pochopit složité vazby mezi trhem kryptoměn a globální ekonomikou. Stabilizace akciových trhů v Číně se stává klíčovým faktorem ovlivňujícím chování Bitcoinu a jeho cenový vývoj. Růst povědomí o kryptoměnách skrze ETF může posílit jejich pozici v investičním portfoliu. Čínský trh a jeho vliv na Bitcoin jsou teď jednou z hlavních témat diskusí mezi analytiky. Přestože cena Bitcoinu prudce vzrostla, někteří odborníci varují před možným korekčním pohybem. Očekávání dalších kapitálových injekcí v Číně mohou mít dalekosáhlé důsledky na kryptoměnový trh. Trend rostoucí institucionální akumulace naznačuje, že Bitcoin postupně akceptuje mainstreamové finance. Pro další vývoj Bitcoinu bude klíčovým faktorem schopnost odolat tlakům jak z makroekonomického, tak mikroekonomického hlediska.