zpět

Bitcoin a Wall street

9.2.2024

Vzestup bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF) na Wall Street změní investiční prostředí, jak ho známe. IBIT společnosti BlackRock otřásá trhem s raketovým přílivem peněz a konkurenční fondy nejsou daleko za ním. Je jasné, že bitcoinové ETF tu zůstanou, ale skutečnou otázkou je, jak se k této příležitosti postaví Wall Street a budou se chtít do akce zapojit i běžní investoři.

Na Wall Street začíná nová éra

Podle Mika Willise, generálního ředitele a zakladatele společnosti ONEFUND, by se bitcoin mohl v příštím desetiletí stát jednou z nejdiskutovanějších značek na Wall Street. Willis věří, že jsme na začátku "bitcoinové éry" na Wall Street, kde jsou možnosti nekonečné. Willis si dokonce myslí, že bitcoin by mohl dohnat tržní kapitalizaci zlata a nabídnout investorům neuvěřitelný potenciál.

Jak se však ONEFUND hodlá k této nové éře postavit? Spouští řadu ETF "Cyber Hornet", které kombinují bitcoin a tradiční akcie a jsou určeny pro retailové investory, kteří se nebojí riskovat. Cílem tohoto strategického kroku je poskytnout expozici vůči bitcoinu a zároveň oslovit ty, kteří mohou váhat s investováním výhradně do kryptoměn.

Přístup Wall Street: Vyvážení rizik a odměn
Zatímco někteří správci majetku mohou doporučovat alokovat do krypto aktiv pouze 1 až 3 % portfolia, je třeba zvážit právní rizika. Wall Street a tradiční investoři nejsou zvyklí na volatilitu trhu s kryptoměnami. Pokles o 40 % během jednoho měsíce může být alarmující a finanční poradci se musí vypořádat s možnou reakcí klientů, pokud by jejich investice utrpěly výrazný propad.

S rostoucí popularitou bitcoinových ETF však můžeme očekávat posun směrem k hybridním fondům, které zmírňují riziko poklesu a volatilitu tím, že zahrnují méně rizikové třídy aktiv, jako jsou americké státní dluhopisy. Willis předpovídá, že se objeví vlna nových strategií, které budou investory chránit a zároveň diverzifikovat jejich portfolia.

Konkurence na trhu ETF

S vzestupem bitcoinových ETF se firmy spravující aktiva předhánějí v tom, kdo přiláká investory. Prvním bojištěm jsou poplatky za správu, přičemž firmy se snaží podbízet konkurenci. Společnost Bitwise dokonce nabízí nulové poplatky po dobu prvních šesti měsíců nebo do dosažení určité hranice aktiv. Tyto marketingové snahy však mohou jít jen do určité míry.

Dalším rozhodujícím faktorem je způsob, jakým firmy nakládají s podkladovými bitcoiny. Některé se mohou rozhodnout využít kryptoměnu k dosažení výnosů, zatímco jiné, jako například ONEFUND, upřednostňují bezpečnost a nabízejí investorům záruku, že jejich bitcoiny zůstanou v chladírně. Tyto odlišné přístupy umožňují firmám odlišit se a uspokojit různé preference investorů.

Vytváření značky a budování loajality

V tomto rychle se vyvíjejícím prostředí se budování značky stává důležitějším než kdy jindy. Produkt GBTC společnosti Grayscale si v průběhu let vybudoval silnou značku a věrní investoři jsou ochotni zůstat u tohoto fondu i přes jeho přechod na ETF a vznik nových možností. ONEFUND se snaží využít smysl pro kamarádství komunity Bitcoinerů tím, že nabízí neinstitucionální volbu a buduje silnou identitu.

Cesta před námi: Bitcoin se dostává do hlavního proudu
Vstup Wall Street na bitcoinový trh je teprve začátek. Jak budou ETF získávat na popularitě, bitcoin se bude stále více integrovat do tradičních finančních systémů. Modelová portfolia, penzijní účty, penzijní plány a nakonec i mainstreamoví investoři se budou podílet na bitcoinové ekonomice. Toto komplexní přijetí promění bitcoin v mainstreamovou třídu aktiv a splní sen "10 milionů bitcoinářů".