zpět

Bank of England zvýšila sazby o 75 bb

3.11.2022

Výbor pro měnovou politiku Bank of England si na dnešním zasedání odhlasoval zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, referenční úroková sazba se tak dostává na hodnotu 3 %.

Od začátku současného cyklu zvyšování výpůjčních nákladu, který započal v prosinci, byly zvyšovány úrokové sazby na každém jednom zasedání. Zpočátku o pouhých 15 bb, poté o 25 bb a naposledy o 50 bb v srpnu i září. Konsenzus pro dnešní den činil 75 bb, což nakonec potvrdilo hlasování členů měnového výboru v poměru 7-2, kdy jeden člen byl pro mírnější růst o 50 bb a druhý pouze o pouhých 25 bb.

V jednu chvíli se zdálo, že ekonomický a politický chaos vyvolaný kontroverzním rozpočtem premiérky Trussové zcela překazí plány Bank of England na další utahování měnové politiky. Nyní se však ukazuje, že následný obrat ve fiskální politice a nakonec i rezignace premiérky Trussové postupně obnovily alespoň malý náznak stabilnějšího vývoje na finančních trzích, než tomu bylo v uplynulých týdnech. Připomeňme si, že britská libra na konci září odepsala během dvou dnů na páru s americkým dolarem přes 8 % své hodnoty, vůči české koruně se tehdy kurz sesunul na malou chvíli pod 26,60 GBPCZK. I v důsledku těchto událostí trhy počítaly se zvýšenou šancí agresivnějšího kroku ze strany centrálních bankéřů na dnešním zasedání, proto tak zvýšení úroků pouze v souladu s tržním očekáváním působí v prvních chvílích spíše jako zklamání, a tak britská libra po oznámení měnověpolitického rozhodnutí ztrácí na páru s americkým dolarem přes půl procenta.

Bank of England dnes taktéž aktualizovala svou ekonomickou prognózu v nové zprávě o měnové politice. Výhled růstu spotřebitelské inflace však zůstává stále nejistý, zejména pokud budeme brát v potaz možnou pokračující krizi cen energií, růst cen by měl podle aktuálních odhadů ustoupit až na podzim příštího roku. V každém případě má rostoucí inflace významný dopad na spotřebitelské výdaje a tím i maloobchodní tržby, takže je dost pravděpodobné, že budou bankéři Bank of England držet jestřábí notu i v budoucích měsících, zejména pak pokud se bude růst cen nacházet stále ve dvouciferných hodnotách.