zpět

Bank of England jen zdánlivě jestřábí

10.2.2022

Výbor pro měnovou politiku centrální banky Velké Británie rozhodl na svém posledním zasedání o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,5 %. K jestřábímu vyznění v prvních momentech přispěl i fakt, že 4 z 9 členů bankovní rady hlasovali pro zvýšení o půl procentní bod, což signalizuje možnost dalšího utažení hned na příštím zasedání v březnu. Celkově trh čeká nárůst do konce roku na 1% hranici v dalších dvou krocích.

Centrální banka také aktualizovala svoji prognózu inflace, nyní očekává, že se bude pohybovat ve střednědobém horizontu nad svým 2% cílem. Predikce cenové hladiny pro první čtvrtletí roku 2024 činí 2,1 %, a to za předpokladu úrokových sazeb na úrovni 1,5 %. Roční míra inflace ve Spojeném království se v prosinci 2021 zvýšila na 5,4 %, což je nejvyšší hodnota od března 1992. Na vině zůstávají přetrvávající inflační tlaky v souvislosti s rostoucími cenami energií nebo narušenými dodavatelskými řetězci. Předpokládá se také, že inflace v následujících měsících dále poroste a v únoru a březnu otestuje hranici 6 %.

Ke zpřísnění měnové politiky bude také působit kvantitativní zpřísňování (QT), proces, při kterém BoE sníží svou rozvahu a nebude reinvestovat expirované dluhopisy. V ekonomickém výhledu také centrální banka uvedla, že růst ekonomiky Spojeného království v únoru a březnu opět poskočí, navzdory možným dopadům varianty omikron.

Guvernér Andrew Bailey na následné tiskové konferenci uvedl, že výhled zůstává nejistý a varoval, že by bylo chybou předpokládat, že jsou úrokové sazby na cestě k vyšším úrovním. Zdůraznil také, že jakékoli další zpřísnění měnové politiky bude záviset na střednědobých vyhlídkách inflace. Trh tak vstřebával zasedání s mírně holubičím dozvukem, a i přesto, že proti většině měn libra posilovala, nijak výrazných pohybů se nedočkala. Neplatilo to však vůči české koruně, kdy spíše převládlo očekávání zvyšování sazeb ze strany ČNB a koruna se na libře vydala pod 29,00 GBPCZK, konec týdne uzavírala již na 28,70 GBPCZK.