zpět

Averze vůči riziku opadává, dolar ztrácí

21.3.2023

Averze vůči riziku po dění v bankovním sektoru z části ustoupila, euro a dnes i středoevropské měny si připisují zisky. Britské libře se daří, tamní makrodata i reputace premiéra jí pomáhají. Za oceánem dnes začíná dvoudenní zasedání Fedu, které ale přinese důležitá makrodata až zítra.

Česká koruna včera začala i skončila den téměř na stejném kurzu (pásmo 23,98 – 23,99 EURCZK). Její březnové oslabování sice poslední dny výrazně zpomalilo, stále ale pokračuje. Na polském zlotém, kterému včera zkomplikoval život únorový výsledek polské průmyslové výroby, proběhl během pondělí téměř totožný scénář jako na naší domácí měně, když zlotý končil denní seanci na 4,70 EURPLN, kde ráno i začínal. Maďarský forint včera posílil na 394 EURHUF, stejně jako česká koruna ale celý březen průběžně oslabuje. Včerejšek se zatím jeví jen jako další mezidobí, po kterých přichází další pády forintu. Tomu nyní hraje do karet konstruktivní přístup strany Fidesz ohledně vstupu Finska do NATO, se Švédskem si ale Viktor Orbán nechává další manévrovací prostor… Na koruně a forintu se zatím ukazuje oproti zlotému rozdílná dynamika, která by mohla podporovat tvrzení, že letos zlotý zažije posílení, kdežto zbylé dvě středoevropské měny naopak ztratí. Na české koruně pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 23,90 – 23,98 EURCZK.

Euro pokračuje už ve skoro týdenním intenzivním růstu vůči dolaru. Tento trend odstartovala pomoc velkých amerických bank menším problémovým bankám. Averze vůči riziku byla do jisté míry zažehnána, akcie odstartovaly růst, dolar zeslábl. Včera euro posílilo z 1,065 EURUSD na 1,072 EURUSD. I česká koruna včera válcovala americký dolar a dostala se na 22,36 USDCZK. I na tomto měnovém páru jde o trend, který trvá už téměř týden.

Více k očekávaným událostem ZDE