zpět

Australská burza cenných papírů by mohla do roku 2024 schválit ETF na spotový Bitcoin

29.4.2024

Podle zprávy americké agentury Bloomberg se očekává, že Australská burza cenných papírů (ASX) schválí první várku spotových bitcoinových ETF před koncem roku 2024. Zpráva uvádí, že alespoň dvě subjekty podaly žádost u ASX a další na ní pracuje.

Australská burza cenných papírů (ASX), která tvoří 90 % australského akciového trhu, se podle lidí obeznámených se situací očekává, že schválí první spotové bitcoinové ETF před koncem roku 2024.

Místní subjekt DigitalX Ltd. podal žádost v únoru, uvedla zpráva. VanEck znovu podal žádost v únoru a oznámil to minulý měsíc. BetaShares se sídlem v Sydney uvedl pro agenturu Bloomberg, že pracuje na uvedení produktu na ASX.

ASX uvedla, že nemůže dodat nic k poslednímu e-mailovému odpovědi na žádost o komentář v lednu. Tehdy ASX řekl, že "nekommentuje žádosti o investiční produkty", ale že "nadále komunikuje s řadou emitentů, kteří mají zájem o uvedení ETF založených na kryptoaktivách."

Momentum pro Bitcoin ETF v Asii a v okolí nabral na obrátkách po schválení v USA. Hongkong oficiálně schválil první várku spotových bitcoinových a etherových ETF minulý týden.

Dříve v tomto měsíci podala australská společnost Monochrome Asset Management žádost o spotový bitcoinový ETF na globální burze Cboe Australia.Cboe Australia je menší konkurent ASX. V době oznámení Monochrome uvedlo, že vybralo Cboe Australia kvůli jeho odbornosti v Asii a širšímu investorům přístupu a dalším aspektům.

Očekávání ohledně schválení spotových bitcoinových ETF na australské burze vychází z rostoucího zájmu investorů o digitální aktiva. Tento krok by mohl označit významný posun v přijetí kryptoměn ve mainstreamovém finančním systému Austrálie, což by mohlo mít dalekosáhlé dopady na celý region.
Pokud ASX schválí první spotové bitcoinové ETF, očekává se, že to bude vyvolávat další zájem institucionálních investorů o kryptoměnové trhy v Austrálii. To by mohlo přispět k dalšímu růstu tržní kapitalizace Bitcoinu a dalších kryptoměn, přičemž by mohlo přinést nové možnosti diverzifikace portfolia.

Zatímco schválení bitcoinových ETF v USA a Hongkongu již vytvořilo pozitivní signály pro trh s kryptoměnami, rozhodnutí ASX bude dalším důležitým krokem směrem k institucionální adopci kryptoměn. To by mohlo také přinést větší transparentnost a regulaci do oblasti digitálních aktiv v Austrálii.

Ještě není jisté, jakým způsobem by schválení spotových bitcoinových ETF mohlo ovlivnit samotný trh s kryptoměnami. Někteří odborníci věří, že by mohlo dojít k přesunu zahraničního kapitálu do australského trhu, což by mohlo mít důsledky pro globální ceny kryptoměn. Nicméně, doba ukáže, jaký bude vliv tohoto rozhodnutí na celkovou dynamiku kryptoměnového trhu.

Schválení spotových bitcoinových ETF na australské burze by mohlo také poskytnout australským investorům nové možnosti diversifikace jejich investičního portfolia. Kryptoměny se stále více stávají nedílnou součástí globálního finančního systému, a tak umožnění investic do bitcoinových ETF by mohlo pomoci australským investorům přístup k této nové třídě aktiv.

Avšak přestože rostoucí zájem o kryptoměny a ETF na ně spojené v Austrálii představuje pozitivní signál, je třeba také brát v úvahu možná rizika spojená s touto novou investiční možností. Regulátoři a investoři budou muset společně pracovat na zajištění transparentnosti, ochrany investorů a stability finančního systému, aby se zaručila udržitelnost tohoto nového finančního nástroje.