zpět

Amerika překvapila

10.6.2024

Květnová zpráva o zaměstnanosti trhy příjemně překvapila, výrazně vzrostl počet nově vytvořených pracovních míst i mzdy. Dolar opět posílil.

Mám ráda tyhle první pátky v měsíci. Z USA přicházejí data z amerického trhu práce a hned je odstavec doma. Vícero zdrojů v posledních dnech poukazovalo na jeho ochlazení a tím na možnost dřívějšího snížení úrokových sazeb. Po pátečních makrech se tenhle scénář ovšem jeví jako méně pravděpodobný. Americká ekonomika jako celek v květnu vytvořila úctyhodných 272 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor oproti očekávaným 185 tisícům. Nejvíce se nabírá ve stavebnictví, zdravotnictví, pohostinství a službách, svou troškou do mlýna přispěla i vláda. Velkým překvapením byl i samotný vývoj mezd, namísto zpomalení došlo ke zrychlení jejich dynamiky jak v meziročním tak i v meziměsíčním srovnání. V souvislosti s inflací to jistě není nejlepší zpráva. Vykázaná míra nezaměstnanosti pak v květnu vzrostla na 4 procenta. Po zveřejněných datech začal dolar posilovat, proti euru se posunul z 1,09 na 1,08 EURUSD, proti české koruně se vytáhnul až na 22,82 USDCZK.

Z Německa dorazila v pátek ráno průmyslová výroba za duben, ta skončila pod očekáváním poklesem o 0,1 procenta. Trhy počítaly s nepatrným návratem k růstu, německému průmyslu se tak stále nedaří onen pomyslný odraz ode dna. Eurostatem zveřejněné konečné údaje o růstu HDP za celou eurozónu v 1. čtvrtletí jenom potvrdily předchozí výsledky, růst mezikvartálně o 0,3 procenta a meziročně pak o 0,4 procenta. Koruna proti euru většinu dne slábla, euro se prodávalo za 24,53 až 24,64 EURCZK.

Očekávané události