zpět

Americký trh práce zklamal

6.4.2023

Trhy včera očekávaly data z amerického trhu práce. V poslední době přicházela stále dobrá čísla, včerejší statistika ale dost zklamala.

V posledních měsících jsme byli svědky přicházejících překvapivě dobrých dat z amerického trhu práce. ADP report s výjimkou ledna ukazoval vysoký počet nově vytvořených míst nad 200 tis. I očekávání na březen byla nastavena takto vysoko. Ale včerejší zpráva ukázala jen 145 tis. Podle Nely Richardson, hlavní ekonomky ADP jsou tato data jedním z několika signálů, že americká ekonomika zpomaluje. To ostatně potvrdil i včera zveřejněný ISM index ze sektoru služeb, který nečekaně prudce poklesl k hranici 50 bodů (51.2 bodu).

To se samozřejmě projevilo na očekávání investorů týkajících se dolarových sazeb – klesají sázky na jejich další zvýšení, naopak rostou sázky na jejich pokles. Sazby by tak již mohly zůstat na současné úrovni a do konce roku poklesnout o 75 bodů. Dolaru ale tato situace neublížila, ten naopak včera posílil k hladině 1,0900 EURUSD. Uvidíme, co na to dnes odpoledne řekne James Bullard z Fedu.

Z domova včera přišla statistika únorového maloobchodu. Tržby bez aut meziročně klesly o 6,4 %, což byl o něco lepší výsledek, než se čekalo, ale hlavně díky revizi historických dat. Samotným prodejům aut se i nyní dařilo, ale těm zase napomáhá vyřizování dříve neuspokojených objednávek.

Koruna se i včera držela na silnějších úrovních mezi 23,40 – 23,45 EURCZK.

Další data z domácí ekonomiky přináší dnešní ráno – průmysl a zahraniční obchod.

Začínající svátky by mohly přinést dnes klidnější obchodování, futures na evropské indexy jsou v mírném plusu.

Více k očekávaným událostem ZDE