zpět

Americký Senát schválil pozastavení dluhového stropu

2.6.2023

Po Sněmovně reprezentantů včera i americký Senát schválil zákon, kterým se pozastavují pravidla dluhového stropu. Bez toho by již v pondělí USA nebyly schopny splácet své závazky.

USA se na poslední chvíli vyhnou platební neschopnosti. Americký Senát včera podepsal zákon, kterým se pozastavují pravidla pro dluhový strop USA do roku 2025. Bez toho by již v pondělí nebyly schopny splácet své závazky. Nyní ještě chybí podpis prezidenta Bidena, který již ale schválení v Senátu označil jako „velké vítězství amerického lidu“. Z trhů by tak měla zmizet nervozita, což ostatně ukazují nyní u futures na evropské indexy.

Jako velké vítězství českého lidu se ale nedá označit výsledek hospodaření státu ke konci května. Schodek státního rozpočtu ke konci května dosáhl rekordních 271 mld. CZK, na celý rok je přitom plánovaný na 296 mld. CZK. MinFin Stanjura slíbil další rozpočtová opatření. Ale i ta zřejmě těžko udrží schodek rozpočtu pod plánem.

Včera byly zveřejněny květnové indexy nákupních manažerů (PMI). PMI pro ČR ve zpracovatelském sektoru stagnoval na 42,8 bodu, nenaplnily se tak obavy trhu z jeho zhoršení. Stále se ale nachází hluboko pod klíčovou hranicí 50 bodů a úrovní odpovídá německému výsledku. Lépe je na tom Polsko i Maďarsko.

Poté, co je v USA odložen problém dluhového stropu, tak se pozornost soustředí opět k datům. Podle včerejšího reportu ADP americká ekonomika v květnu vytvořila 278 tis. nových pracovních míst, trh čekal pouze 170 tis. S očekáváním jsou tak vyhlížena dnešní „oficiální“ data z amerického trhu práce.

Koruna včera mírně posílila z úvodních 23,72 EURCZK na odpoledních 23,68 EURCZK. Výrazněji si polepšila vůči dolaru – včera ráno nad 22,20 USDCZK, dnes se nachází pod hranicí 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE