zpět

Americký maloobchod zaostal za očekáváním

16.5.2023

Maloobchodní tržby ve Spojených státech vzrostly v dubnu meziměsíčně o 0,4 %, což je výsledek hluboko pod tržními prognózami, které počítaly s růstem alespoň o 0,8 %. Americký dolar se po zveřejnění obchoduje v blízkosti 1,0890 EURUSD.

V dubnu americký maloobchod dle očekávání po dvou měsíčním poklesu vykázal meziměsíční růst, nicméně výsledek výrazně zaostal za očekáváním trhu. Tržby u prodejců motorových vozidel a náhradních dílů vzrostly o 0,4 %, dařilo se ale také prodejcům stavebního materiálu, stravovacích služeb a pohostinství. Prodeje se zvýšily i u potřeb osobní spotřeby, narůst zaznamenali také prodejci zdravotnických potřeb.

Zatímco tržby prodejců aut se zvýšily, tržby na čerpacích stanicích nečekaně poklesly o 0,8 %, a to i přes značný nárůst ceny benzínu. Také prodeje v obchodech s potravinami a nápoji poklesly mírně o 0,2 %. Další poklesy byly zaznamenány v oděvním průmyslu nebo v odvětví prodejů elektroniky a nábytku. Americký dolar se před začátkem zámořské obchodní seance pohybuje poblíž úrovně 1,0890 EURUSD.