zpět

Americký Fed zvýšil úrokovou sazbu o třičtvrtě procentního bodu

21.9.2022

Před dnešním zasedáním většina trhů předpokládala, že Fed zvedne základní sazbu o 0,75 procentního bodu, což se nakonec potvrdilo. Nově je sazba v pásmu 3,00 – 3,25 %. Dolar za více než 25 korun.

Důvodem jestřábí nálady amerických centrálních bankéřů je růst spotřebitelské inflace. Ta v srpnu meziročně vzrostla o 8,3 % a i když se jedná o mírné zpomalení tempa růstu, přesto se nachází výrazně výš, než s čím by se mohl Fed spokojit.

Dá se čekat, že Fed bude zvedat sazbu i v budoucnu, a to i za cenu mírného utlumení americké ekonomiky. V předchozích dlouhých měsících Fed podporoval ekonomiku nízkými sazbami a podařilo se mu zotavit trh práce. Počet dávek v nezaměstnanosti se prakticky dostal na hodnoty ze začátku roku 2020 a tak si nyní může dovolit být v oblasti utahování měnových podmínek přísnější. 

Projekce sazeb pro další roky je výš než dosud. Během následujícího roku by se měla hlavní sazba dostat až na 4,6 %, v roce 2024 by měla klesnout na 3,9 %. I z toho je jasně patrné, že trhy počítají s dalším růstem sazeb ve snaze zkrotit inflaci a dostat ji na nižší úrovně.

Dolar v reakci na zvýšení sazeb posiluje a dostává se pod 0,9900 EURUSD a nyní se obchoduje v blízkosti 0,9835 EURUSD. Domácí měna se propadá přes hladinu 25 korun za jeden dolar.