zpět

Americký dolar ztrácí, těží z toho koruna

21.2.2024

Česká koruna začala umazávat ztráty z posledních dnů, slábnoucímu dolaru by dnes mohl pomoci zápis z posledního jednání amerického Fedu.

Úterní obchodování se neslo díky absenci makroekonomických dat v celkem poklidném duchu. Koruna se na úvod dne obchodovala těsně pod hladinou 25,50 EURCZK, nakonec ale v průběhu odpoledních hodin posílila k úrovni 25,37 EURCZK, za což do značné míry mohl trend na hlavním měnovém páru, kde se dařilo společné evropské měně a tím i dalším rizikovějším měnám regionu střední Evropy. K menším ziskům si tak přišel jak maďarský forint, tak i polský zlotý.

V souhrnu americký dolar oslabil z hodnot okolo 1,0780 EURUSD nad 1,0830 EURUSD, aktuální kotace se však nacházejí poblíž 1,0810 EURUSD. Na páru s českou korunou byly ztráty americké měny zřetelnější, když z ranních úrovní nad 23,66 USDCZK posílila koruna o více než 20 haléřů až k 23,45 USDCZK. Pozornost finančních trhů se dnes bude spíše ubírat směrem k večernímu zveřejnění zápisu z poslední jednání amerického Fedu. Obecně lze očekávat, že zápis potvrdí rétoriku z posledního zasedání, která nepočítá s možností brzkého snižování sazeb. Pravděpodobně se tak opět dozvíme známou formuli o tom, že bude záležet na novějších makrodatech a aktualizovaných prognózách, tak aby byl návrat inflace k dvouprocentnímu cíli centrální banky udržitelný.

Více k očekávaným událostem ZDE