zpět

Americký dolar ztrácí, očekává se konec zvyšování úrokových sazeb v USA

13.6.2023

Americký dolar po včerejším očekávání napjatých trhů ztrácí. Dnes začíná zasedání Fedu, které nejspíš poprvé od ledna 2022 nepřinese zvýšení úrokových sazeb. Ve čtvrtek zasedne ECB a úrokový diferenciál mezi českou korunou a eurem se pravděpodobně opět zmenší.

V očekávání výsledků zasedání ECB a Fedu v tomto týdnu a také s ohledem na zveřejněnou květnovou inflaci včera česká koruna oslabila vůči euru na 23,79 EURCZK. Přestože trhy očekávaly zpomalení inflace pod 11 % a reálně se ukázalo, že spotřebitelské ceny v květnu meziročně vzrostly o 11,1 %, očekává se, že ČNB nezvýší úrokové sazby. Naopak se na začátku podzimu očekává začátek jejich snižování. Oproti tomu ECB zvýší základní úrokovou sazbu dle odhadů o čtvrt procentního bodu. Když se podíváme na další měny regionu střední Evropy, polský zlotý vůči euru v pondělí nakonec „jen“ uhájil ranních 4,44 EURPLN, když se mu nepodařilo udržet denní zisky. Nadále je ale na cestě k dalšímu posilování vůči euru a polská infrastruktura, do které se vytrvale investuje a která pomáhá polské ekonomice ke stále těsnějšímu obchodnímu sepětí s Německem, by mu v tom měla jen nahrávat. Maďarský forint mírně ztratil a na konci pondělní seance se nacházel na 369 EURHUF. Maďarská inflace klesla z dubnových 24 % na květnových 21,5 % a do konce roku 2023 vláda očekává pokles pod 10 %. Stejně jako Polsko se i Maďarsko potýká s pokutami v rámci čerpání fondů EU, Orbánova vláda v tomto ohledu ale sází na poněkud divoké karty podobě kontroverzních obchodně-politických spojenectví (Rusko, Čína apod.), která doplňuje neprůhledná a pokrytecká rétorika ve vztahu k EU. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,73 – 23,80 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru včera dolar během dne střídavě oslaboval a zase získával zpět ztracené pozice, euro nakonec ale převážilo a měnový pár se dnes po ránu blíží k hranici 1,08 EURUSD. Česká koruna vůči americké měně ztratila a na konci pondělního obchodování se „usadila“ na 22,13 USDCZK. Dolar následně zase výrazně ztratil a dnes ráno už se měnový pár obchoduje u hranice 22,00 USDCZK.