zpět

Americký dolar těží z jestřábího projevu J. Powella

28.1.2022

Akciové trhy zůstávají nervózní. Americký dolar je po zasedání Fedu a solidních makrech při síle. Česko svírá omikronový outbreak.

Česko svírá prudce se šířící omikron. Navzdory tomu je česká koruna relativně v klidu. Koruně, jakožto měně, která nenese dobře averzi k riziku, zatím výrazněji neškodí ani situace na západní hranici Ukrajiny nebo příchod medvědů na akciové trhy. Koruna se proti euru včera udržela v koridoru 24,40 – 24,50 EURCZK. Proti dolaru ale koruna zákonitě ztrácí. Aktuálně se drží těsně pod 22,00 USDCZK. Příčina je na hlavním měnovém páru EURUSD, kde dolar posílil na nejsilnější úrovně od května 2020. Dolar je v posledních dnech hnán jestřábí politikou Fedu a solidními americkými daty (např. včerejší HDP 6,9 % Q/Q). Trhy v současnosti počítají s tím, že FOMC odhlasuje na březnovém zasedání Fedu zvýšení sazeb s tím, že by mohlo dojít k navýšení rovnou o 50 bb.

Dnešní kalendář toho vyjma předběžných čísel HDP z Německa mnoho zajímavého nenabídne. Hlavními hybateli na trzích tak zůstává situace na ukrajinsko-ruských hranicích, nervozita na akciových trzích, kde je výsledková sezóna v plném proudu a omikron.

Pro eurozónu budou zveřejněna jen málo důležitá makrodata. Německo zveřejňuje předběžné výsledky HDP za 4.Q.

Pro USA budou zveřejněny výdaje a příjmy amerických domácností a americká spotřebitelská důvěra.