zpět

Americký dolar po rekordní inflaci v USA ztrácí

13.1.2022

Hlavní měnový pár EURUSD se včera po vyhlášení inflace v USA obchodoval nejvýše za poslední dva měsíce. České maloobchodní tržby za listopad bez očištění 13,2 %. Z USA bude dnes důležitá výrobní inflace.

Česká koruna se až do zveřejnění americké inflace obchodovala proti hlavním měnovým párům kolem 24,41 EURCZK a 21,50 USDCZK. Americká míra inflace (7,0 % y/y) naplnila očekávání analytiků. Jde o nejvyšší inflaci v USA od počátku 80. let minulého století. S jejím zveřejněním začal americký dolar ztrácet. Hlavní měnový pár se v pozdních večerních hodinách držel těsně pod 1,145 EURUSD. Česká koruna zatím stále neohroženě posiluje. Proti společné evropské měně se aktuálně drží lehce nad 24,31 EURCZK. Z posledních mediálních vyjádření členů bankovní rady ČNB vyplývá, že by se zvyšováním 2T repo sazby mohly zajít až k 4,5 % výšinám. ČSÚ včera v 9:00 zveřejnil míru inflaci v Česku. Ta nikterak nepřekvapila, meziročně zrychlila o 6,6 %. Vrchol inflace je ale stále ještě před námi.

Česká koruna od začátku roku výrazně posiluje, proti euru je to zhruba 2,3 %. Na dlouhodobém trendu sílící koruny se zřejmě nic nemění. Koruně hnané vysokou úrokovou sazbou může dočasně zkomplikovat cestu masivní vlna nakažených omikronem.

Maloobchodní tržby za listopad meziročně rostly o 11,7 % (očištěné), meziměsíčně klesly o 1,0 %. Jakkoliv se meziroční výsledek může jevit na první pohled úchvatně, je potřeba si uvědomit, že jde spíše o optický klam nízké srovnávací základy.

USA dnes zveřejňuje pravidelný report žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index cen výrobců PPI za prosinec v meziměsíčním vyjádření.