zpět

Americký dolar koriguje ztráty z předchozího týdne

19.1.2022

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nepředpokládá, že by se sazby měly dostat nad 5 %. Americký dolar posiluje po ztrátách z předchozího týdne.

Česká koruna se během včerejšího dne obchodovala ve stabilním pásmu 24,40 až 24,45 EURCZK. Výraznější impuls k pohybu nepřinesl ani rozhovor Jiřího Rusnoka pro Deník N, kde guvernér ČNB projevil tendence k postupnému zpomalení utahování měnových podmínek. Úrokové sazby by tak pravděpodobně neměly přesáhnout 5 %. Příští měnové zasedání nás čeká již 3. února.

Překvapivě dobrý výsledek přinesl včerejší výsledek indexu ekonomického sentimentu ZEW, který poskočil na 51,7 bodu, přičemž trh očekával růst pouze na 32 bodu z prosincových 29,9. Ukazuje se tak zlepšující se důvěra německých investorů v očekávání příznivějších podmínek pandemické situace. Euru to k ziskům ale nepomohlo a vůči dolaru včera oslabilo k 1,1320 EURUSD. Dolar tak nadále těží z obav přísnějšího utahování monetární politiky FEDu. Česká koruna na páru s dolarem kvůli silnější americké měně ztratila přes 10 haléřů, aktuálně se obchoduje mezi 21,50 – 21,53 USDCZK.

Americký akciový trh včera končil v červených číslech, tržnímu sentimentu nepomohla ani zpráva o nové akvizici společnosti Microsoft. Výrazný růst zaznamenal trh s ropou, kde cena pomalu šplhá k hranici 90 dolarů za barel, aktuálně je ropa nejdražší od roku 2014.

Finální inflaci za prosinec zveřejnilo Německo, míra 5,3 % vyzněla v souladu s tržním očekáváním. Naopak data nad odhady analytiků zaznamenala Velká Británie, kde spotřebitelská inflace zrychlila v meziročním vyjádření na 5,4 %, trh očekával 5,2 %. V odpoledních hodinách bude mít svůj projev guvernér Bank of England Andrew Bailey.