zpět

Americké sazby jsou nejvýše od ledna 2001

26.7.2023

Americká centrální banka podle očekávání zvedá úrokovou sazbu do pásma 5,25 – 5,50 %. Utažení měnových podmínek o 25 bodů je v souladu s očekáváním.

Nejpodstatnější informace však jsou, zda to dnes bylo poslední zvýšení sazeb, jak dlouhé bude období jejich stability a alespoň částečný odhad, kdy půjdou sazby opětovně dolů.

Fed si může zvyšování sazeb dovolit. Americký trh práce je ve skvělé kondici, takže růst úrokové míry zásadně nebrzdí ekonomický růst. Inflace je však ve fázi rychlého snižování, když za červen ceny meziročně vzrostly jen o 3,1 %, takže další zvýšení sazeb by nejspíš postrádalo smysl. Centrální bankéři se pravděpodobně na tiskové konferenci vyjádří ve smyslu dalšího sledování dat, na které pak budou reagovat.

Dolar je v posledních týdnech jako na houpačce. Po prudkém oslabení v první polovině července, kdy se dolar propadl až nad 1,1240 EURUSD, následovalo jeho zotavení k 1,1080 EURUSD, kde se drží i po dnešním rozhodnutí Fedu. V“či koruně to znamená pohyb v blízkosti 21,70 USDCZK.