zpět

Americká inflace zpomaluje, upustí Fed od zvyšování sazeb?

14.3.2023

Začátkem minulého týdne by ještě málokdo tušil, že dnešní data americké spotřebitelské inflace pravděpodobně nebudou rozhodujícím faktorem před nadcházejícím zasedáním Federálního rezervního systému. Tím se aktuálně stává zvýšená nejistota na trhu v souvislosti s krachem několika amerických bank. Budou tedy dnešní makrodata stačit k tomu, aby Fed příští týden sazby skutečně nezvýšil v plánovaném rozsahu?

Americká inflace dosáhla v únoru 6% úrovně v meziročním vyjádření, oproti výsledku 6,4 % v lednu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny zaznamenaly růst 0,4 %, v souhrnu však zdražování již osmým měsícem zpomaluje. Aktuální výsledek tak skončil v souladu s prognózami trhu, nicméně růst cen v USA stále zůstává nad 2% cílem americké centrální banky. V únoru zpomalil především růst cen potravin a energií. Nepatrného zdražení se dočkala elektřina a náklady na bydlení. V rámci prodejů v automobilovém průmyslu došlo k dalšímu poklesu cen.

Eurodolar se prozatím drží v relativně klidném pásmu okolo 1,0700 EURUSD, a to i přes znatelný pohyb amerických tržních sazeb kvůli panice spojené s krachem SVB a dalších amerických bank. Očekáváme, že otřesy amerického bankovního sektoru mohou značně ovlivnit diskusi ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Na to, jak moc se tato skutečnost projeví do aktuálních kurzů, si budeme muset počkat na příští středu, kdy americká centrální banka zasedá.