zpět

Americká inflace zpomalila na 4 %

13.6.2023

Index spotřebitelských cen zaznamenal v květnu v meziročním vyjádření zpomalení tempa růstu z 4,9 % v dubnu na aktuálních 4,0 %, přičemž trhy čekaly mírně horší výsledek ve výši 4,1 %. Meziměsíčně pak ceny rostly pouze o 0,1 %.

Zpomalení růstu cen mají na svědomí z velké časti ceny energií, které meziměsíčně zlevnily o 3,6 %, zejména pak pohonné hmoty nebo elektřina. Naopak růst cen v meziměsíčním vyjádření zaznamenal sektor bydlení a potravin, zdražování se nevyhnulo ani odvětví lékařské péče nebo prodeje nových aut. V souladu s očekáváním dopadl výsledek jádrové inflace, která v meziročním srovnání zpomalila na úroveň 5,3 %, což je zmírnění tempa růstu z 5,5 % v dubnu a zároveň nejlepší výsledek od listopadu 2021. Jádrová inflace nezahrnuje ve svém výpočtu volatilní položky jako jsou potraviny a energie, což signalizuje, že zdražování ve Spojených státech je skutečně na ústupu.

Zatímco tržní očekávání počítají s tím, že Fed na svém zítřejším zasedání pozastaví cyklus zvyšování sazeb, to červencové by mělo přinést ještě jedno poslední zvýšení o 25 bazických bodů, po kterém by měla následovat pauza trvající dle nynějších odhadů až do začátku příštího roku. Na zítřejším zasedání tak bude zajímavé sledovat zejména následnou tiskovou konferenci, ale taktéž zveřejnění nové makroekonomické prognózy Fedu. Americký dolar na hlavním měnovém páru po zveřejnění dat ztrácí nad hladinu 1,0800 EURUSD, vůči české koruně se pohybuje v rozmezí 22,00 až 22,05 USDCZK.