zpět

Americká inflace roste pomaleji než se čekalo

10.8.2023

Dnešní klíčovou událostí pro finanční trhy bylo zveřejnění červencové statistiky indexu spotřebitelských cen ve Spojených státech, výsledek skončil lépe než odhadovaly tržní predikce.

V meziročním vyjádření se ceny zvýšily o 3,2 %, přičemž trhy kvůli nižší srovnávací základně z minulého roku očekávaly růst o 3,3 %. Meziměsíčně pak došlo k růstu cen o 0,2 %, a ačkoliv se očekávalo, že jádrová inflace bez potravin a energií setrvá na hodnotě 4,8 % z června, v minulém měsíci došlo k mírnému zpomalení tempa růstu na 4,7 %. K měsíčnímu nárůstu všech položek nejvíce přispěl sektor bydlení, vzdělávání a rekreace. Také náklady na potraviny se v červenci mírně zvýšily oproti hodnotám z červnové zprávy.

Dnešní zveřejněné údaje o inflaci budou patřit mezi klíčové metriky, které bude Federální rezervní systém Spojených států zvažovat při příštím rozhodování, zda pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb či nikoliv. Ve snaze zkrotit inflaci zvýšil Fed od března minulého roku svou referenční sazbu na 22leté maximum, přičemž aktuálně trhy s dalším růstem sazeb příliš nepočítají. Americký dolar v reakci na zveřejněná data ztrácí, aktuální kotace na hlavním měnovém páru se blíží k hladině 1,105 EURUSD, vůči české koruně pak kurz padá pod 21,95 USDCZK.