zpět

Americká inflace přiblíží výhled dolarových sazeb

13.9.2023

Koruna rozšiřuje ztráty z předešlého týdne. Spotřebitelská inflace ze Spojených států napoví další směřování měnové politiky amerického Fedu.

Naše domácí měna na páru s eurem v průběhu úterního obchodování navázala na nepříznivý vývoj z posledních dní a prohloubila ztráty nad hladinu 24,60 EURCZK. Překvapivé rozhodnutí polské centrální banky z minulého týdne oslabuje i ostatní měny středoevropského regionu, vedle zlotého a koruny tak ztrácí i maďarský forint. Z Německa včera dorazil zářijový ZEW index monitorující očekávání v německém podnikatelském sektoru. Po srpnové hodnotě -12,3 index zaznamenal dílčí zlepšení na -11,4. Nelze ovšem mluvit o pozitivním vývoji, protože z dlouhodobého pohledu se průměrná hodnota indexu pohybovala okolo +20. Očekávání německých podnikatelů se však do budoucna mírně zlepšilo.

Na hlavním měnovém páru včera v souhrnu ztrácel spíše americký dolar. V úvodu obchodní seance posílil k úrovni 1,0700 EURUSD, v odpoledních hodinách však ztrácel a aktuálně se kurz pohybuje poblíž 1,0740 EURUSD. Vůči české koruně se americká měna dostala na dohled psychologické hladiny 23 USDCZK, na úvod dnešního dne se však kotace pohybují těsně pod 22,90 USDCZK. Klíčovou událostí dnešního dne budou odpolední data spotřebitelské inflace ze Spojených států, která by mohla obměnit sázky na vývoj dolarových sazeb v příštích měsících.

Více k očekávaným událostem ZDE