zpět

Američané už přišli o většinu úspor, které nakumulovali během pandemie.

28.9.2023

Tvrdé protipandemické restrikce jsou snad ve většině států po celém světě již pryč. Pro toto náročné období bylo mimo jiné typické, že spotřebitelům se dramaticky povedlo zvýšit své úspory. Neměli totiž často příliš možností, kde by mohli své vydělané peníze utrácet. Při pohledu do amerických dat je ale patrné, že Američané s výjimkou dvaceti procent nejbohatších, již své extra úspory, které za pandemie získali díky vládní podpoře, vyčerpali.

Se zajímavými daty přišla před pár dny americká centrální banka, která se rozhodla zaměřit na analýzu finanční situace domácností. Její odborníci zjistili, že zůstatky na účtech v reálném vyjádření od roku 2021 všem příjmovým skupinám klesly.

Ačkoliv vzniklé úspory za pandemie jsou už pryč, někteří Američané stále mají k dispozici vyšší množství finančních prostředků než před vypuknutím několikaleté pandemie. Netýká se to ale všech, ale jen zhruba dvaceti procent amerických domácností s těmi největšími příjmy, které stále mají asi o 8 procent vyšší likvidní úspory než v době před vypuknutím covidové pandemie.

Zhruba čtyřicet procent nejméně majetných Američanů vykázalo od roku 2020 reálný pokles svých úspor asi o 8 procent. Zbývajícím asi čtyřiceti procentům amerických domácností, které se je možné zařadit do střední střídy, se úspory lehce pod hranici roku 2020 propadly během posledního čtvrtletí.

Zveřejněná data amerického FEDu jsou ukázkou toho, že finanční síla amerických domácností postupně slábne. Přesto se jim však daří lépe, než mnozí analytici původně očekávali. Hlavně díky spotřebě amerických domácností se totiž americká ekonomika v letošním roce nepropadla do recese. Kupní síla amerických domácností podpořila solidní hospodářské oživení po pandemii, nyní mu ale poměrně zásadně dochází dech.

I nadále je tak možný propad americké hospodářské výkonnosti možný, a právě postupně klesající úspory amerických spotřebitelů k tomu negativně přispívají. Odborníci FEDu zároveň dodávají, že celkový objem za pandemie vytvořených nadúspor bude ze strany amerických domácností pravděpodobně vyčerpán ještě v tomto kvartálu.

FED ve své studii také informuje o tom, že celkový čistý majetek amerických domácností se podařilo mezi letošním dubnem a červnem zvýšit do rekordních mezí. Narostl totiž o 5,5 bilionu dolarů. Za tento růst mohou Američané vděčit hlavně solidnímu vývoji na tamním akciovém trhu, ze kterého mají v praktické rovině možnost profitovat hlavně bohatších domácnosti. K podobně vysokému nárůstu však došlo i v případě realitního trhu.

V posledním měsíci se však v USA ukazují poměrně zásadní negativní symptomy. Nová data dávají informaci třeba o spotřebitelské důvěře za měsíc září, která zaostala za původními odhady. Prodeje nových nemovitostí ve Spojených státech rovněž při porovnání s minulými měsíci propadají. Americká vláda zároveň nemá před počátkem dalšího fiskálního roku schválené zákony, které budou umožňovat další výdaje. V amerických automobilkách pokračují stávky a problémy jsou patrné i na americkém akciovém trhu, který se už několik dnů v řadě propadá.