zpět

Ambiciózní plán společnosti FTX koupit celý ostrov

25.7.2023

Nově zveřejněné soudní dokumenty překvapivě odhalily odvážný plán FTX zakoupit ostrov Nauru jako útočiště pro své členy v případě možných katastrofických událostí. Zatímco Sam Bankman-Fried se zdál být na pád krypto burzy FTX nepřipraven, zdá se, že měl v rukávu strategii přežití.

Vizionářský plán přežití

Nové soudní dokumenty, které byly 20. července předloženy federálnímu konkurznímu soudu v Delaware, vrhají světlo na memorandum sepsané úředníkem z FTX Foundation a Gabrielem Bankmanem-Friedem, bratrem Sama Bankmana-Frieda. V tomto memorandu byl nastíněn vizionářský plán zaměřený na budoucí přežití zaměstnanců FTX a Alameda Research, jakož i osob spojených s konceptem efektivního altruismu.

V souvislosti s nedávnou žalobou, v níž se tvrdí, že nadace FTX často realizuje chybné projekty a někdy až dystopický přístup, existence tohoto memoranda vyvolala pozdvižení. Plán navrhoval získat ostrovní stát Nauru a představoval si jej jako bunkr, který by chránil členy hnutí efektivního altruismu v případě katastrofických událostí, jako jsou požáry nebo záplavy.

Drzost a kontroverze


Pozoruhodný návrh memoranda na získání suverénní země, jako je Nauru, vyvolal kontroverzi a dodal vážnost tvrzením ve stížnosti. Naznačovala, že akvizice by mohla sloužit k dalším účelům, a podněcovala spekulace a intriky kolem záměrů společnosti FTX.

Šokující bonusové odhalení

V dalším překvapivém odhalení bylo zjištěno, že Ellisonová, významná postava společnosti FTX.com, si v březnu 2022 udělila bonus ve výši 22,5 milionu dolarů, který vyrazil dech. Ještě překvapivější je, že tento vysoký bonus se shodoval s obrovským nedostatkem hotovosti ve společnosti ve výši 10 miliard dolarů. Žaloba tvrdí, že Ellisonová dokázala složitými převody vložit finanční prostředky z Alamedy na svůj účet u FTX, přičemž značná část nakonec plynula na její osobní bankovní účet.

Tváří v tvář následkům

Tato odhalení se objevují jako součást žaloby proti bývalému generálnímu řediteli FTX Samu Bankman-Friedovi a jeho spolupracovníkům, kteří se snaží získat zpět více než 1 miliardu dolarů zpronevěřených prostředků. Žaloba viní Bankmana-Frieda a jeho spojence z nedbalosti při vedení finanční evidence, nezveřejněných převodů a zatajování nezákonných aktivit.

FTX tvrdí, že k těmto převodům docházelo v období platební neschopnosti, což naznačuje, že obvinění si byli vědomi zhoršující se finanční situace společnosti. Společnost FTX je odhodlána pohnat odpovědné osoby k odpovědnosti za jejich údajné jednání a domáhat se spravedlnosti za špatné hospodaření s finančními prostředky a případné podvodné činnosti.

Jednatřicetiletý Bankman-Fried je držen v domácím vězení na kauci 250 milionů dolarů. Na soudní proces čeká v domě svých rodičů v kalifornském Palo Altu.

Prokurátor Thane Rehn prohlásil, že věří, že nejnovější obvinění budou právně potvrzena, ale Spojené státy hodlají dodržet diplomatické závazky vůči Bahamám a zároveň se vyhnout případnému zdržení procesu s Bankmanem-Friedem, který je stanoven na 2. října. Soudce Lewis Kaplan souhlasil a naplánoval opakování procesu na 11. března 2024.