zpět

Aleš Michl se ujímá vedení ČNB

1.7.2022

Koruna se i nadále drží naprosto v klidu, ke kterému ji ovšem pomáhá ČNB. To se zřejmě nezmění ani po dnešním nástupu Aleše Michla do vedení ČNB.

Na koruně nadále přetrvává poklidné obchodování, koruna se tak i včera držela v úzkém pásmu kolem 24,74 EURCZK. Nutno ale podotknout, že ke klidu zřejmě významně přispívá ČNB, která nechce pustit korunu ke slabším úrovním. Zajímavější obchodování tak koruna zažívá vůči dolaru, kde včera původně oslabila z 23,65 USDCZK nad 23,80 USDCZK, posléze se ale vrátila pod 23,70 USDCZK, kde se nachází i dnes ráno.

Dnes se vedení ČNB ujímá nový guvernér Aleš Michl spolu s novými členy bankovní rady. Podle jeho dnešních slov prioritou pro něj bude snížení inflace (nepřekvapivě). Jak se k rostoucí inflaci postaví nové složení bankovní rady, to uvidíme až 4.srpna. Do té doby bude zajímavé sledovat případné komentáře ze strany nových členů bankovní rady.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova nás tradičně první den v měsíci čeká červnový PMI, který sice poklesne, ale udrží se nad 50 body. Zajímavá ale bude i polská červnová inflace, která zřejmě vzroste k 16 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Také z eurozóny dnes přijdou červnové indexy PMI. Zajímavější ale budou odhady červnové inflace, která by měla vzrůst na 8,7 %.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dnes přijde červnový ISM index, který zřejmě poklesne pod 55 bodů.