zpět

Akciový odraz od dna, nebo býčí past?

31.5.2022

Důležitou roli by dnes mohly sehrát předběžné výsledky spotřebitelské inflace z eurozóny a vybraných evropských zemí. MONETA bank a skupina PPF se dohodly, že se nespojí.

Česká koruna se na páru s eurem poslední dva týdny obchoduje bez dramatičtějších změn. Ne jinak tomu bylo i při pondělním obchodování, kterému na klidu přidal ještě státní svátek v USA. Koruna se obchodovala lehce nad 24,70 EURCZK, na páru s americkým dolarem pak lehce pod 23,00 USDCZK. Dolar v posledních dnech proti euru ztrácí. Včera ve večerních hodinách se obchodoval v blízkosti 1,078 EURUSD. Pod tlakem je maďarský forint, ten od oznámení o mimořádné dani pro nadnárodní firmy podnikající v Maďarsku ztrácí. Měnový pár EURHUF se tak znovu nebezpečně přibližuje hranici 400 forintů za euro.

V posledních dnech se významné akciové indexy obchodují v zelených číslech. Ty největší si připisoval americký NASDAQ 100 (+7,0 % za dva dny), kde se obchodují převážně technologičtí giganti. Pozadu nezůstala ani Evropa. Německý DAX si polepšil za poslední 3 dny o cca 4 %. Za risk-on sentimentem na finančních trzích zřejmě stojí kombinace uklidnění covidové situace v Číně, která se v postižených částech vrací k normálnímu fungování a víra v konec dramatických inflačních nárůstů v USA. Tam se dle názorů některých analytiků míra inflace blíží vrcholu a mohla by pozvolna začít klesat. Otázkou zůstává, zda se medvědi už vyčerpali a akciové trhy se stabilizují nebo jde o býčí past, za kterou číhá nové dno.

To evropské země mají zřejmě vrchol inflace ještě před sebou. Německá míra inflace v květnu meziročně vzrostla o 7,90 %, meziměsíčně pak o 0,9 %. Hlavním zdrojem inflačních tlaků zůstává vysoká cena klíčových energetických komodit v čele s plynem a ropou, ke kterým se přidává i nárůst některých cen potravinových komodit. Poslední dny znovu roste cena ropy (WTI 118 USD za barel). Mezitím na mimořádném summitu EU členské země nenašly schodu na tom, jak by měla vypadat další vlna sankcí na Rusko.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Konečné výsledky HDP za 1.Q pro ČR jen těžko něčím překvapí. Polsko ke konečným výsledkům HDP přidá ještě spotřebitelskou míru inflace za květen v předběžném vyjádření. Důležité bude zasedání maďarské centrální banky MNB, která zvýší hlavní úrokovou sazbu z 5,40 % zřejmě na 6,00 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Za eurozónu a řadu dalších evropských zemí budou zveřejněna předběžná čísla spotřebitelské míry inflace za květen.

Očekávané finanční události ve světě

Na důležitá data z USA si budeme muset počkat až na čtvrtek a pátek, kdy budou zveřejněna data z amerického trhu práce. Pro dnešek stojí za zmínku index spotřebitelské důvěry za květen.