zpět

Akcie čínského Evergrande se za jediný den propadly o 87 procent

29.8.2023

Developerská krize v Číně pokračuje. Po dlouhých sedmnácti měsících se na hongkongskou burzu vrátilo obchodování akcií předlužené skupiny Evergrande. Netrvalo ale dlouho a během krátké chvíle se cena těchto akcií propadla až o 87 procent. Z předlužené společnosti tak utíkají další investoři a jedna akcie této firmy se momentálně obchoduje za 0,35 hongkongského dolaru, což je asi jedna koruna.

Ještě v roce 2017 činila hodnota společnosti Evergrande více než 50 miliard hongkongských dolarů. Jedna akcie se obchodovala i za ceny nad 31 dolary a nic v té době nenasvědčovalo tomu, že by v Evergrande měly o pár let později hasit obří finanční problémy. Nyní se ale tržní hodnota celé developerské skupiny propadla až na 4,6 miliardy hongkongských dolarů.

Investoři v pondělí negativně zareagovali na nepříliš povzbudivé hospodářské výsledky, které společnost oznámila. Budoucnost této společnosti navíc není jinak zářná a čeká ji velmi náročná restrukturalizace nakumulovaného dluhu. Do toho se navíc dluhy Evergrande stále zvyšují a v první polovině letošního roku se vyšplhaly až na 33 miliard čínských jüanů, což je v přepočtu asi 101 miliard korun.
V předchozích dvou letech však společnost Evergrande vytvořila kumulovanou ztrátu ve výši 582 miliard jüanů. Znamená to, že finanční problémy této skupiny jsou opravdu velké a prozatím je vedení tohoto podniku ani z daleka neumí řešit.

Podle informací agentury Bloomberg mělo dojít během pondělí k zahájení jednání s věřiteli, u kterých má Evergrande úvěry po splatnosti. Nakonec byly ale tyto schůzky zrušeny, což nejistotu kolem fungování čínské developerské skupiny ještě prohloubilo.

V návaznosti na toto zrušení vedení Evergrande uvedlo, že plánované setkání bylo přeloženo až na konec září. Důvodem je, že věřitelé potřebují čas na zvážení a vyhodnocení všech podmínek, které se restrukturalizace dluhu týkají. Zároveň mají mít více času na pochopení toho, co se na finančních trzích kolem Evergrande v posledních týdnech vlastně děje.

Zdroje agentury Bloomberg uvádí, že za ztrátami společnosti Evergrande z posledních let mohou hlavně soudní spory, odnětí některých hodnotných pozemků nebo znehodnocení nemovitostních projektů. Dalším důvodem však jsou i vzrostlé provozní náklady, které se nepodařilo společnosti zkrotit.  

Finanční potíže Evergrande jsou problematické pro celé čínské nemovitostní odvětví, které se až 25 procenty několik let v řadě podílelo na dané výši čínského hrubého domácího produktu. Zároveň jsou kvůli nim v ohrožení i některé již rozestavené bytové domy po celé Číně.

Společnost má řadu zahraničních akcionářů, a proto jsou důsledky finančních problémů developerské firmy Evergrande patrné i po celém světě a dopadá i na držitele offshorových dluhopisů.

V insolvenci kromě Evergrande je i další velký čínský developer – společnost Country Garden Holdings. Společně s Evergrande obě společnosti doplatily na čínské politikaření a zásahy. Státní zásah do realitního trhu se čínskému státu nepovedl a vedl k velkému poškození velkých developerů.