zpět

Akcie Adidas rostou o 6 % po prodeji skladových zásob značky Yeezy.

26.7.2023

Není žádným tajemstvím, že Adidas měl za sebou řadu problémů, ale tento gigant v oblasti sportovního oblečení se z nich vzpamatovává silnější než kdykoli předtím. Společnost překvapivě oznámila výrazné snížení provozních ztrát pro rok 2023 díky ohromujícímu úspěchu prodeje tenisek Yeezy ze svých starých skladových zásob.

Adidas upravil svou prognózu provozní ztráty na rok 2023 z 700 milionů eur na 450 milionů eur, což je pozoruhodné zlepšení, které vypovídá o schopnosti společnosti přizpůsobit se a prosperovat. První prodeje zásob Yeezy předčily očekávání, což společnosti Adidas dodává sebevědomí, aby v budoucnu očekávala ještě působivější finanční výsledky.

Pozitivní zpráva vyvolala na trhu šok a v úterý 25. července vyhnala cenu akcií Adidas (ADS) o 5,76 % výše. V současné době se akcie obchodují za 184,86 EUR, což je jasný ukazatel, že investoři věří v obratovou strategii společnosti. Společnost Adidas navíc vykázala za druhé čtvrtletí roku 2023 ohromující tržby ve výši 5,34 miliardy EUR, čímž překonala průměrný odhad 5,05 miliardy EUR.

Co tedy vedlo k tomuto náhlému vzestupu prosperity společnosti Adidas? Jako zlomový bod se pro společnost ukázal rozchod s Kanye Westem. V říjnu 2022 Adidas s hudebníkem ukončil spolupráci poté, co se dopustil urážlivých a antisemitských výroků. Společnost Adidas si uvědomila závažnost situace, okamžitě přijala opatření, ukončila výrobu produktů se značkou Yeezy a přerušila veškeré vazby s Westem a jeho společnostmi.

Ačkoli toto rozhodnutí nepochybně vyvolalo kontroverzi a debatu, společnost Adidas v tomto chaosu našla příležitost. Společnost se rozhodla prodat své skladové zásoby a značnou část výtěžku věnovat organizacím, jako je Liga proti hanobení a Institut Philonise a Keety Floydových pro sociální změny. Tento krok nejenže ukázal závazek společnosti Adidas k sociální odpovědnosti, ale také zbavil společnost břemene držet zásoby.

James Grzinic ze společnosti Jefferies, analytik, který pozorně sleduje vývoj společnosti Adidas, poznamenal: "Klíčovým poznatkem je pozoruhodná přirážka, kterou Yeezy stále má." Jen ve druhém čtvrtletí totiž Yeezy přispěl k tržbám ve výši přibližně 450 milionů eur, čímž upevnil svou pozici žádané a cenné značky.

I když nová prognóza společnosti Adidas zůstává opatrná, aby se ochránila před možnými riziky v širších ekonomických podmínkách, nelze popřít odolnost a odhodlání společnosti vyjít na vrchol. Pokud bude úspěch značky Yeezy pokračovat, Adidas se na konkurenčním trhu se sportovním oblečením nejen zotaví, ale bude se mu i dařit.

Klíčové závěry:
Společnost Adidas očekává pro rok 2023 výrazné snížení provozních ztrát díky silným prodejům svých skladových zásob značky.
Revidovaná prognóza ukazuje snížení provozních ztrát z 700 milionů eur na 450 milionů eur.
Adidas vykázal za druhé čtvrtletí roku 2023 tržby ve výši 5,34 miliardy eur, čímž překonal průměrný odhad.
Rozchod s Kanye Westem přiměl společnost Adidas k prodeji zásob značky Yeezy a věnování části výtěžku charitativním organizacím.

Yeezy se na tržbách ve druhém čtvrtletí podílel přibližně 450 miliony eur, což podtrhuje obrovskou hodnotu jeho značky.