zpět

ADP report v červenci opět překvapil

2.8.2023

Soukromý sektor pracovního trhu ve Spojených státech vykázal v uplynulém měsíci opět mnohem lepší výsledek, než se očekávalo. Podle nejnovějších údajů přibylo v červenci v soukromých podnicích 324 tisíc nových míst, což je mnohem více než očekávání ve výši 189 tisíc.

Po silném výsledku z června, kdy ADP report zaznamenal růst o 497 tisíc nových míst, se jedná o další výsledek, jenž podtrhuje pokračující napětí na americkém trhu práce. O tvorbu nových míst se v červenci postaral zejména sektor služeb zaměřený na spotřebitele, více nových pracovních míst zaznamenalo i odvětví volného času či pohostinství. Dobrého výsledku se těšil také úsek dopravy a vzdělávání. Naopak sektor výroby a financí zaznamenaly shodně pokles tvorby nových míst. Slabinou zůstává zpracovatelský průmysl, který již pátý měsíc za sebou ruší pracovní místa, což je do jisté míry spojeno se zvýšenou citlivostí na růst úrokových sazeb.

Sledovaným parametrem v rámci zveřejňovaného reportu je také růst mezd, který se v červenci meziročně zvýšil o 6,2 %, což ukazuje na zpomalení tempa růstu bez zvýšeného úbytku pracovních míst. Americký dolar po zveřejnění posiluje na hlavním měnovém páru k úrovni 1,0950 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz pohybuje nad hladinou 21,80 USDCZK.