zpět

ADP report opět zaostává za prognózou

1.11.2023

Soukromý sektor pracovního trhu Spojených států přidal v uplynulém měsíci 113 tisíc nových míst, výsledek tak opět nenaplnil prognózy trhu.

Analytici očekávali, že americké firmy v soukromém sektoru v říjnu zaznamenaly přírůstek alespoň 150 tisíc nových pracovních míst. Dnešní report tak stejně jako předchozí měsíc končí hluboko pod tržním odhadem, což ukazuje na pokračující ochlazení na americkém trhu práce.

Dobrého přírůstku se dočkal sektor volného čas a pohostinství, nejvíce nových pracovních míst ale přidalo odvětví školství a zdravotnictví. Pokud jde o mzdy, ADP uvedla, že platy vzrostly o 5,7 % oproti předchozímu roku, což je nejmenší roční zisk od října 2021.

Vliv zprávy na dění na trhu pravděpodobně zastíní dnešní zasedání americké centrální banky. Fed by dle většinových odhadů měl udržet sazby na stávající úrovni, stěžejní pak pro trhy bude následná tisková konference a vyjádření předsedy měnového výboru Jerome Powella. Krátce před zahájením obchodování ve Spojených státech se americký dolar pohybuje mezi 1,0540 - 1,0550 EURUSD, na páru s korunou pak česká měna ztrácí nad hladinu 23,40 USDCZK.