zpět

ADP report opět překvapil

3.5.2023

Ve Spojených státech podle nejnovějšího reportu agentury ADP přibylo v dubnu v soukromém sektoru 296 tisíc nových míst, což je výsledek výrazně nad tržním odhadem ve výši 148 tisíc.

Nejnovější výsledek mapující situaci v soukromém sektoru trhu práce tak dokazuje, že americký pracovní trh zůstává i přes zvýšené úrokové sazby stále napjatý. Výsledek 296 tisíc pracovních míst v dubnu je výrazným překvapením pro trhy, zároveň se jedná o nejvyšší přírůstek od července loňského roku. Roční mzda pracovníků přitom zaznamenala růst o 6,7 %.

"Zpomalení růstu mezd dává dobrý signál o tom, co se nyní děje na americkém trhu práce. Zaměstnavatelé agresivně nabírají nové zaměstnance a zároveň drží růst mezd na uzdě, což dle našich dat ukazuje, že lidé se svých míst více drží." uvedla hlavní ekonomka ADP Nela Richardson.

Vrcholem dnešního programu makroekonomických událostí zůstává nadcházející zasedání měnového výboru amerického Fedu, který by měl zvýšením sazeb o 25 bazických bodů dovršit cyklus utahování měnových podmínek. Potřeba dalšího zvyšování sazeb je podle našeho názoru velmi omezená a trhy s ní v zásadě už nepočítají. Kombinace nejagresivnějšího a nejrychlejšího zvyšování úrokových sazeb za posledních 40 let spolu s daleko větší neochotou bank půjčovat může znamenat, že Fed bude muset přistoupit k normalizaci sazeb mnohem dříve, než očekávají analytici. Aktuálně trhy vidí nejpravděpodobněji možnost snížení sazeb o 75 bazických bodů již do konce tohoto roku. Eurodolar před začátkem americké obchodní seance zůstává bez výraznějších pohybů, kurz se pohybuje okolo úrovně 1,1040 EURUSD.