zpět

3. kolo jednání mezi Ukrajinou a Ruskem ničím nepřekvapilo

8.3.2022

Cena ropy včera vystoupala na nové rekordní úrovně. Rusko vyhrožuje vypnutím Nord Stream 1. Polská centrální banka dnes zvýší sazby o 50 bb. ČNB od pátku aktivně brání českou korunu.

České koruně od pátečního dopoledne brání ČNB v oslabování. Ta pomocí svých robustních devizových rezerv zřejmě zasahuje lehce před kurzem 25,90 koruna za euro. Nechce tak s největší pravděpodobností dopustit oslabení koruny nad 26,00 EURCZK. Všechny měny regionu střední Evropy jsou v posledních dnech pod nebývalým tlakem. Polský zlotý začala včera zřejmě bránit polská NBP na hranici 5,000 EURPLN. Maďarský forint se včera na páru s eurem zastavil před branami 400,00 EURHUF a korigoval zpět k 392,0 forintů za euro. Na hlavním měnovém páru EURUSD je vítězem americký dolar, který v souladu s averzí k riziku v uplynulých dnech výrazně posiloval. Včera si připsal další zisky a pár se aktuálně pohybuje kolem 1,085 EURUSD.

Energetické komodity zahájily tento týden skokovým nárůstem cen. Ropa (WTI) otevírala gapem rovnou nad hranicí 126 USD za barel. Německo odmítlo odstřižení od ruských energií, což mírně přispělo k uklidnění rozbouřených cen s ropou. Kolosální a historicky unikátní nárůst cen je pozorovatelný dnes na niklu, který proti včerejšku otevírá o 50 % výše, jen od března jeho cena vzrostla o více než 240 %.

Hlavním hybatelem na finančních trzích je a bude válka na Ukrajině. Včerejší v pořadí 3. jednání mezi Ruskem a Ukrajinou nepřineslo žádný posun. Rusko vyhrožuje vypnutím Nord Stream 1. Západ zřejmě chystá další sankce. I nadále platí, že makrodata jsou druhořadá a středem vesmíru je situace kolem invaze na Ukrajině a dění na vybraných komoditách.

Polská centrální banka dnes pravděpodobně zvýší úrokové sazby o 50 bb na 3,25 %. Nezaměstnanost v ČR v únoru klesla z 3,5% na 3,6%.

Finální odhad HDP pro eurozónu za 4.Q loňského roku nic zásadního nepřinese. Německý průmysl si za leden meziročně polepšil o 2,7 %.

Z USA očekáváme jen málo zajímavé zprávy, za zmínku stojí informace k obchodní bilanci, exportu a importu.