zpět

23 hodin

27.3.2023

Důvěra v bankovní sektor prudce klesá. Problémy německé Deutsche Bank tlačí ceny jejich akcií dolů. Makrodata ve vedlejší roli.

Říká se, že náhody neexistují. Jak jinak si totiž vysvětlit následující sled událostí? Ve čtvrtek spatřilo světlo světa prohlášení publikované šéf analytikem měnového výzkumu německé Deutsche Bank Georgem Saravelosem o finančním zdraví evropských bank, které vnímá ve srovnání s těmi zaoceánskými zdravější krásnější a připravenější čelit krizím. Trvalo přesně 23 hodin, než se sneslo krupobití i na jeho domovskou Deutsche Bank a ta trpce zakusila, zač je toho loket. Akcie největší evropské banky v pátek odepsaly 12 procent a od začátku března ztratily už pětinu své hodnoty. Riziko roste a spolu s tím rostou i ceny příslušných zajišťovacích instrumentů, což se projevilo snížením ceny akcií. Celé situaci nepřidává ani skutečnost, že dvě největší švýcarské banky Credit Suisse a UBS jsou vyšetřovány americkými úřady pro napomáhání ruským oligarchům s vyhýbáním se sankcím. Třešínkou na bankovním dortíku pak je Raiffeisen Bank International, kterou tlačí ECB k tomu, aby prodala své ziskové aktivity v Rusku. Nervozita je nakažlivá a z bankovního sektoru se přemístila až na devizové trhy. Euro v pátek ztrácelo ve prospěch zelených bankovek, eurodolar se posunul z 1,083 na 1,071 EURUSD. Proti koruně se jeho cena pohybovala v rozmezí 23,58 až 23,79 EURCZK.

Zraky všech se upínaly k bankovní sféře a tak přicházející makrodata zůstala bez větší odezvy. Index nákupních manažerů z eurozóny přinesl smíšené výsledky. Daří se službám, výroba slábne. Z druhé strany Atlantiku stojí za zmínku pouze objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které v únoru klesly o 1 procento meziměsíčně oproti lednovému poklesu ve výši 5 procent. Trhy počítaly s meziměsíčním růstem o 0,2 procenta. Bez větších reakcí na sílu dolaru se obešly i projevy bankéřů amerického Fedu – Raphaela Bostica a Jamese Bullarda. Oba vnímají bankovní sektor jako silný a recesi velmi nepravděpodobnou, je třeba napnout síly a zaměřit se na boj s inflací. Ministryně financí Janet Yellen na pátek odpoledne svolala zasedání Rady pro finanční stabilitu jako akt opatrnosti před víkendem, kdy investoři nemají šanci reagovat. Americký dolar se v pátek obchodoval za 21,75 až 22,16 USDCZK.

 Více k očekávaným událostem ZDE