zpět

Zvýší sazby ČNB na příštím zasedání?

3.5.2023

ČNB na dnešním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu dle očekávání většiny trhu beze změny na 7,0 %. Část trhu ale spekulovala na to, že přeci jen mohla bankovní rada dnes alespoň symbolicky zvýšit. Důvodů pro zvýšení se totiž najde celá řada nehledě na to, že model měnové sekce ČNB signalizuje zvýšení už dlouho.

Hlavním důvodem by mohl být vývoj mezd – ty zřejmě rostou rychleji, než s čím ČNB počítá. Ale na oficiální data od ČSÚ si budeme muset počkat až do června.

Dalším důvodem je vývoj ekonomiky – ta vystoupila z technické recese a ČNB sama dnes zlepšuje výhled pro letošní rok na 0,5 %, dříve prognózovala pokles.

Dalším důvodem je pokračující velmi expanzivní fiskální politika vlády – schodky státního rozpočtu překonávají rekordy.

A nakonec – dnes a zítra zasedá Fed i ECB a obě pravděpodobně zvednou sazby. Tím se opět sníží úrokový diferenciál vůči koruně. A úrokový diferenciál je nyní hlavním důvodem, proč koruna zůstává silná a pomáhá tlumit inflaci. Velké hedgeové fondy právě využívají úrokový diferenciál české koruny, kde riziko je limitované prohlášením ČNB, že bude tlumit výkyvy koruny.

Co vnímáme po dnešním zasedání jako zásadní, to je změna poměru hlasů v bankovní radě. Podle A. Michla skončilo hlasování o vyšších sazbách poměrem 4:3 ve prospěch ponechání sazeb. A navíc podle A. Michla zazněly i návrhy na výraznější zvýšení sazeb.

Argumentem pro vyšší sazby podle něj nyní zůstává fiskální politika a mzdy. Je tak možné, že na tato data si bankovní rada počká do červnového zasedání a pak se hlasovací poměr může změnit ve prospěch vyšších sazeb. Jak dopadne fiskální reforma, to se dovíme podle vlády do poloviny května a data o mzdách zveřejní ČSÚ 5. června. I příští zasedání ČNB, které se koná 21.června, tak bude napínavé.

Koruna po oznámení o ponechání sazeb oslabila ke 23,60 EURCZK, ale věty z tiskové konference Aleše Michla poslaly korunu ke 23,50 EURCZK.