zpět

Zrušení monopolu VZP: Jaký vliv má tato změna na cizince v Česku?

11.9.2023

Pokud jste cizinec žijící v České republice, možná jste slyšeli o tom, že Senát potvrdil zrušení monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců. To znamená, že od 1. ledna 2024 budete moci volit mezi více než 20 pojišťovnami, které nabízejí tzv. komerční pojištění cizinců. Toto pojištění je povinné pro všechny cizince, kteří nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, například studenty, podnikatele nebo zaměstnance firem se sídlem mimo EU.

Co to pro vás znamená v praxi? Jaké jsou výhody a nevýhody této změny? A jak si vybrat tu správnou pojišťovnu pro vaše potřeby? V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto a další otázky.

Do této doby měli cizinci ze zemí mimo EU s dlouhodobým pobytem v Česku povinnost mít zdravotní pojištění u Pojišťovny VZP. Tato povinnost nyní zmizela. Cizinci mají možnost sjednat si zdravotní pojištění s kteroukoli pojišťovnou, která tuto službu nabízí. To znamená, že mají větší volnost a flexibilitu ve výběru svého pojišťovatele.

Výhody změny

Hlavní výhodou změny je, že budete mít více možností a konkurence mezi pojišťovnami. To by mělo vést k lepší kvalitě a nižším cenám služeb. Nyní máte možnost porovnat různé nabídky a vybrat si tu, která vám nejlépe vyhovuje podle vašeho zdravotního stavu, finanční situace a preferencí. Například:

Nevýhody změny

Na druhou stranu změna přináší i některé nevýhody a rizika. Především budete muset být opatrní při výběru pojišťovny a číst si pečlivě podmínky smlouvy. Některé pojišťovny mohou mít skryté poplatky, omezení nebo vyloučení. Například:

Některé pojišťovny mohou vyžadovat lékařské prohlídky nebo testy před uzavřením smlouvy a odmítnout vás pojistit, pokud máte nějaké předchozí onemocnění.

Některé pojišťovny mohou mít dlouhé čekací doby nebo spoluúčasti na některých službách, což znamená, že budete muset zaplatit část nákladů z vlastní kapsy.

Některé pojišťovny mohou mít omezený výběr zdravotnických zařízení nebo lékařů, ke kterým se můžete obrátit, a neuznávat péči poskytnutou jinými poskytovateli.

Některé pojišťovny mohou mít nízké limity na náhradu nákladů nebo vyloučit některé služby z pojistného plnění, například zubní péči, alternativní medicínu nebo kosmetické operace.

Jak si vybrat pojišťovnu

Při výběru pojišťovny je důležité si uvědomit, že neexistuje jedno univerzální pojištění, které by vyhovovalo všem. Každý má jiné potřeby a očekávání. Proto je dobré si položit následující otázky:

Na základě těchto otázek si můžete vybrat pojištění, které vám nejlépe vyhovuje. 

Při porovnávání nabídek si dbejte na následující aspekty:•    Pojistná částka: je to částka, kterou platíte pojišťovně za uzavření smlouvy. Obvykle se platí měsíčně, čtvrtletně nebo ročně. Čím vyšší je pojistná částka, tím širší je rozsah služeb, které jsou pokryty.

Jak na to: Návod pro Cizince v Česku

Pokud jste cizincem s dlouhodobým pobytem v Česku a chcete vědět, jak se vypořádat s touto změnou, následujte tento návod:
Zkontrolujte svou stávající smlouvu s Pojišťovnou VZP: Prvním krokem je zjistit, zda máte stávající smlouvu s Pojišťovnou VZP. Pokud ano, zjistěte, kdy můžete smlouvu vypovědět.
Srovnávejte nabídky pojišťoven: Nyní máte možnost vybrat si jinou pojišťovnu. Srovnávejte nabídky různých pojišťoven, abyste našli tu, která vám nabízí nejvhodnější podmínky a cenu.
Sjednejte nové pojištění: Jakmile najdete vhodnou pojišťovnu, kontaktujte je a sjednejte novou zdravotní pojišťovací smlouvu. Postarejte se o to, aby byla nová smlouva platná od okamžiku, kdy vypovíte svou stávající smlouvu.
Pozor na cestovní pojištění: V nové smlouvě se také podívejte na to, zda zahrnuje cestovní zdravotní pojištění. To je důležité, protože vám může poskytnout ochranu i při cestování mimo Českou republiku.

Registr zdravotního pojištění: Mějte na paměti, že novela zavádí registr zdravotního pojištění cizinců, který bude spravovat Česká kancelář pojistitelů. Tento registr bude obsahovat informace o vašem pojištění, a může být důležitý pro komunikaci s lékaři a úřady.

Příklad změny: Limity a evropské právo

K tomu, jak tato změna ovlivní cizince, můžeme přidat příklad z praxe. Sněmovna zvýšila limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR na 400.000 eur. Tato změna byla provedena, aby zajistila, že cizinci budou mít dostatečné krytí ve svém pojištění. Tato změna byla schválena, protože původní limit ve výši 120.000 eur byl považován za nedostatečný, zejména pokud jde o závažnější lékařské zákroky.

Další důležitý aspekt této změny je, že se tvrdilo, že pětiletý monopol Pojišťovny VZP byl v rozporu s evropským právem. To znamená, že tato změna je krokem k respektování evropských norem a zajištění práv cizinců v Česku.

Co získáte z těchto změn

Zrušení monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců je významnou změnou, která dává cizincům v Česku větší svobodu a výběr. S tímto krokem přichází nová povinnost - srovnávání nabídek pojišťoven a sjednání nového pojištění. Ale s tím také přichází větší ochrana a lepší podmínky pro cizince. Pamatujte si, že vždy je dobré poradit se s odborníkem na pojištění, abyste si byli jisti, že máte správnou ochranu pro svou situaci.

Tato změna je také důležitým krokem k respektování evropského práva a zajištění práv cizinců v Česku. Je to příklad toho, jak se legislativa může vyvíjet, aby lépe sloužila potřebám občanů.

Vědomosti o těchto změnách a znalost postupů vám pomohou správně se vypořádat s touto situací a zajistit si adekvátní zdravotní pojištění, které vám poskytne potřebnou ochranu.