zpět

Zprávy o summitu Bidena s Putinem ladí trhy do pozitivna

21.2.2022

Zatímco začátkem minulého týdne se kurz kvůli napětí na Ukrajině podíval nad 24,50 EURCZK, do dnešního rána se vrací pod 24,30 EURCZK. Kolem Ukrajiny ale i nadále panuje napětí, takže prostor pro další posílení koruny vidíme jako omezený.

Zatímco v předchozích měsících s korunou hýbala převážně data o inflaci a spekulace na zvyšování sazeb, v posledním týdnu je to především geopolitika, tedy situace kolem Ukrajiny. Koruna tak do minulého týdne nevstupovala zrovna úspěšně, ale postupně své ztráty smazávala a dnes ráno dokonce otevírá pod hladinou 24,30 EURCZK. Souhlas Bidena a Putina se společným summitem dává stále naději na diplomatické řešení, na druhou stranu dění na rusko-ukrajinských hranicích a hromadění vojsk stále vzbuzuje nervozitu.

Konflikt na Ukrajině hýbe i s kurzem dolaru, který těží z pozice bezpečného přístavu. Začátkem minulého týdne se tak dostal pod hladinu 1,1300 EURUSD, s částečným zklidněním situace opět oslabuje a vůči euru se dostává na 1,1375 EURUSD a 21,35 USDCZK.

Po nočních zprávách o možném summitu Bidena s Putinem jsou dnes trhy naladěny optimisticky, uvidíme, jak dlouho optimismus vydrží. Dolar je tak oproti minulému týdnu slabší, dnešní obchodování ale bude poznamenáno svátkem v USA.

Z domova ani z regionu nás dnes žádná data nečekají. Hlavním tématem na trzích i v nejbližších dnech zůstane konflikt na Ukrajině. Koruna ale již velkou část ztrát smazala a dnes se začíná obchodovat pod hladinou 24,30 EURCZK.

V eurozóně dnes bude zveřejněn index nákupních manažerů z průmyslu a ze služeb. Eurodolar je po víkendu výše, dnes ráno se nachází na 1,1375 EURUSD.

Z USA se dnes nových dat nedočkáme. Také dolar bude primárně sledovat další vývoj rusko-ukrajinského konfliktu.