zpět

Zpráva japonské finanční skupiny nevyznívá pro Česko pozitivně

22.11.2022

Polská ekonomika překvapuje. Nelichotivé vysvědčení české ekonomice od analytiků z Nomura Holdings. Eurodolar pod vlivem koronaviru v Číně. Sunak stále dává libře naději.

Česká koruna včera proti euru posílila o 7 haléřů a pondělní seanci ve finále zakončila na kurzu 24,32 EURCZK. Velmi podobné dění šlo sledovat na polském zlotém, který zakončil den na 4,70 EURPLN. Maďarský forint se v pondělí propadl na 408 EURHUF. Zůstává sice pořád daleko od říjnových katastrofických 431 EURHUF, trend neustálého oslabování maďarské měny ale nadále pokračuje a na změnu to zatím nevypadá. Zda s tím něco udělá dnešní jednání maďarské centrální banky o úrokových sazbách, se uvidí během dopoledne. Maďarsku jednoznačně neprospívá komplikovaná energetická situace, do níž se dostala země vlivem svého manévrování mezi EU a Ruskem. Forint (ale ani českou korunu) bohužel moc nepotěšil ani včerejší závěr analytiků japonské finanční skupiny Nomura Holdings, kteří vyhodnotili kromě rumunské ekonomiky i tu českou a maďarskou jako ohrožené měnovou krizí během dalšího roku. Důvodem mají být rozpočtové a vnější potíže daných tří zemí. Tento fakt spolu se snižujícím se úrokovým diferenciálem mezi českou korunou na straně jedné a EUR a USD na straně druhé, který bude českou měnu činit stále méně zajímavou pro spekulace, dávají tušit, že další posilování české koruny je velmi nepravděpodobné a že i udržení aktuálního kurzu může být těžký úkol. Nelichotivé vyhlídky české koruny a maďarského forintu jakoby odrážely i velmi podobný stav HDP v obou zemích (mezikvartální pokles o 0,4 %), což kontrastuje s překvapivě rostoucí polskou ekonomikou, která vykázala naposledy mezikvartální růst HDP o 0,9 % (očekávala se stagnace nebo pokles). Pro dnešek očekáváme českou korunu v pásmu 24,30 – 24,40 EURCZK.

Dění na eurodolaru je v posledních dnech pod vlivem koronavirové situace v Číně. Zvýšený zájem investorů o americký dolar jako o bezpečný přístav se projevil pondělními zisky USD vůči EUR, když dolar zpevnil z 1,0290 na 1,0230 EURUSD. Pro korunu to znamenalo intradenní oslabení z 23,60 USDCZK na 23,75 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE