zpět

Zpomalí inflace v Německu?

30.8.2023

Dnešní den přinese první odhady srpnové inflace z Německa, než se zítra dozvíme odhad inflace za celou eurozónu. V obou případech bychom měli vidět mírné zpomalení.

Dnešní data ukáží první odhady srpnové inflace z Německa, ale také ze Španělska. Zatímco u německé (harmonizované) inflace bychom mohli vidět mírné zpomalení z předchozích 6,5 %, ve Španělsku zřejmě uvidíme nárůst ke 2,5 %. Ranní data z nejlidnatější spolkové země Německa ale ukázala také mírný nárůst. Zítřejší data za celou eurozónu by ale měla ukázat mírný pokles. Data by mohla napovědět, jak se zachová ECB na svém zasedání v polovině září, tedy zda ještě zvýší úrokové sazby nebo cyklus zvyšování sazeb ukončí/přeruší.

Z domova jsme se včera dočkali zpřesněného odhadu HDP za druhé čtvrtletí, ten nakonec ukázal trochu lepší data, než první odhad – mezikvartálně ekonomika vzrostla o 0,1 %, meziročně se propadla o 0,4 %. Relativně pozitivně vyzněla struktura růstu – mírně vzrostla spotřeba domácností, výrazně vzrostly investice.

I přes lepší data měla včera koruna nejprve tendenci oslabovat až k 24,18 EURCZK, poté ale své ztráty zkorigovala pod hladinu 24,10 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. O něco úspěšnější v posilování byl včera maďarský forint, který posílil k hladině 380 EURHUF i přesto, že maďarská centrální banka opět snížila jednodenní depozitní sazbu o 100 bodů na 14 %.

Z USA dnes přijde statistika ADP z trhu práce. Oproti červnovým a červencovým vysokým hodnotám uvidíme zřejmě zpomalení nově vytvořených pracovních míst ke 200k tisícům.

Více k očekávaným událostem ZDE