zpět

Změny v DPH mohou zlevnit nové bytové jednotky až o několik stovek tisíc korun

29.11.2023

Konsolidační balíček vlády Petra Fialy mimo jiné počítá se snížením DPH u většiny novostaveb, a to z 15 na 12 procent. Jelikož účinnosti tohoto balíčku od počátku nového roku už skoro nic nebrání, začíná se toto konkrétní opatření pomalu promítat v prodejních cenách. Zájemci o vlastní bydlení tak mohou sledovat, že cenová politika developerů se začíná částečně otáčet pro ně pozitivním směrem. Je ale otázkou, jestli toto opatření pomůže nemovitostní trh alespoň částečně rozhýbat.

Daňové změny vítají developeři i proto, že jde pro jejich současné podnikání o významnou vzpruhu. Nemovitostní trh je kvůli vysokým úrokovým sazbám dlouhodobě zamrzlý, některým developerským skupinám se nedaří dobře prodávat. Právě změna daně z přidané hodnoty je vítanou cestou, jak zaujmout konečné zákazníky nižší cenou a zároveň nesahat do nastavených marží.

Pro kupujícího mohou daňové změny znamenat nemalou finanční úsporu, která se v závislosti na konečné ceně může pohybovat i okolo několika stovek tisíců korun. Pokud by kupříkladu stála bytová jednotka před snížením DPH o tři procentní doby celkem 10,5 milionu korun, tak to pro kupce znamená, že by po snížení DPH ušetřil více než čtvrt milionu korun.

Není příliš pravděpodobné, že by se daňová změna do konečných cen nepropsala. Situace, že by si díky daňové slevě společnosti následně jen zvýšily vlastní zisk, se nedá příliš očekávat. V posledních měsících totiž řada developerů kvůli nedostatečné poptávce musela i opakovaně konečné ceny nových bytových jednotek snižovat, a tato zákonná úprava je ideálním předpokladem pro další slevu, která může vůči případným kupujícím i marketingově fungovat.

Při pohledu do nových daňových změn je ale zároveň zřejmé, že snížení DPH se týká prodeje nových bytů, které mají rozlohu do 120 metrů čtverečních. Pokud je rozloha těchto jednotek větší, bude se uplatňovat stávající sazba ve výši 21 procent. Při pohledu do aktuální nabídky developerských projektů nejen v Praze je ale zřejmé, že tuto podmínku aktuálně splňuje naprostá většina bytů, které jsou v nabídce. Developeři totiž dobře sledují aktuální situaci na trhu a mnohem častěji se rozhodují stavět malé byty. Najít v nabídce nový bytový projekt ve velkých městech o velikosti 4+1 je v podstatě nemožné.

Pro starší byty platí, že jejich prodej je od DPH osvobozený, a proto se nedá očekávat, že by výše uvedené daňové změny měly na cenovky bytů třeba v panelových domech větší dopad. Je tedy zřejmé, že na nemovitostní jako jeden celek bude mít tato změna pouze minimální vliv. Staré byty totiž v současné době tvoří většinu prodávaných nemovitostí v České republice.

Je otázkou, jak se nemovitostní trh bude oživovat ve chvíli, kdy Česká národní banka začne snižovat své úrokové sazby. Následně je totiž možné očekávat, že se tato redukce úrokových měr začne propisovat i do hypotečních úvěrů, které by mohly zlevňovat. Řada analytiků ale očekává, že se úrokové sazby začnou snižovat jen postupně, a proto oživování nemovitostního trhu bude nejspíš pouze rovněž pozvolné.