zpět

Změny v bodovém systému pro řidiče i zpřísnění pokut: Co byste měli vědět?

15.8.2023

Jste řidičem a zajímá vás, jak se od příštího roku změní pravidla na silnicích? Pokud ano, pak byste měli věnovat pozornost novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, která přináší několik zásadních změn v bodovém systému pro řidiče i v pokutách za dopravní přestupky. Co se změní, proč se změní a jak se na to připravit?

Proč se mění bodový systém a pokuty?

Bodový systém pro řidiče platí v České republice od roku 2006 a od té doby se ukázal jako účinný nástroj pro snižování dopravní nehodovosti a zlepšování bezpečnosti na silnicích. Nicméně, po více než 15 letech provozu je potřeba systém aktualizovat a přizpůsobit současným podmínkám a potřebám. Hlavním cílem novely je zjednodušit a zpřehlednit bodový systém, zvýšit odpovědnost řidičů za své chování na silnicích a motivovat je k dodržování pravidel.

Jak se změní bodový systém?

Bodový systém se od 1. ledna 2024 změní následujícím způsobem:

Jak se změní pokuty?

Pokuty za dopravní přestupky se od 1. ledna 2024 změní takto:

Rychlostní limity se od 1. ledna 2024 změní takto:

Jak získat řidičský průkaz od 17 let?

Novela zákona umožňuje získání řidičského průkazu pro osobní automobily už od 17 let, ale s některými podmínkami:

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích přináší několik změn, které by měli znát všichni řidiči. Hlavním poselstvím je, že se zvyšuje odpovědnost za dodržování pravidel a zároveň se nabízí možnosti pro prevenci a vzdělávání. Novela také otevírá cestu pro mladší generaci řidičů, kteří budou moci získat zkušenosti pod dohledem mentora. Novela ještě není definitivně schválena, ale je pravděpodobné, že vstoupí v platnost od příštího roku. Proto je dobré se s ní seznámit a připravit se na ni.