zpět

Zlato ztrácelo, americké výnosy rostly

3.5.2022

Koruna oslabuje týden v kuse. Očekávaný růst sazeb v USA sráží zlato i akcie.

České koruně se včera nedařilo. Proti euru koruna ztrácela až nad 24,70 EURCZK a oslabuje v podstatě již týden. Obdobnou situací prochází koruna na páru s americkým dolarem. Tam se kurz USDCZK obchodoval ve večerních hodinách nad 23,50. Koruně nepomáhá ani situace na hlavním měnovém páru EURUSD, kde se silný dolar obchodoval kolem 1,052 dolarů za euro. Koruna v rámci regionu neztrácela sama. Maďarský forint proti euru ztratil skoro procento a polský zlotý proti společné evropské měně ztratil asi 0,6 %.

Vzhledem k vývoji na zlatě, které včera chvílemi ztrácelo i 2 % proti pátečním hodnotám a s ohledem pokoření 3% výnosů na amerických dluhopisech (5leté a 10leté) se zdá, že téměř jisté zvýšení úrokové sazby o 50 bodů ze strany Fedu je zřejmě zcela trhy absorbováno. Trhy optikou dnešního dne dokonce počítají s tím, že na dalším zasedání Fedu 15. června by FOMC měla nasměřovat hlavní úrokovou sazbu na 1,5 – 1,75 %, tedy posun rovnou o 75 procentních bodů.

Medvědí sentiment se včera znovu projevil na největších akciových indexech v USA. Akciový index S&P 500 se v extrému dostal na roční minima. Lze předpokládat, že větší „výplach“ na akciových trzích je ještě před námi a česká koruna na to bude pravděpodobně reagovat. Až druhá polovina týdně přinese zásadní události (zasedání Fedu a ČNB), které určí další směr české měny.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Kalendář pro region střední Evropy je prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo zveřejní data k březnové nezaměstnanosti, ta bude zveřejněna i za celou eurozónu. Výrobní inflace v eurozóně za březen bude přepisovat historické tabulky, v meziročním vyjádření může směrovat ke 40 %.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA stojí za zmínku březnový průzkum JOLT o volných místech na americkém trhu práce.