zpět

Závěr roku patří koruně

31.12.2021

Domácí měna do posledního dne roku 2021 vchází silná a obchoduje se v blízkosti 24,85 EURCZK.

Zdá se, že investoři věří v další zvyšování sazeb ze strany ČNB daleko nad 4 % a to hned na únorovém zasedání. Koruna se tak dostává do hledáčku spekulantů i investorů. Rozvíjející se trh, kde je předpoklad snižování schodků veřejných financí s vysoko úročenou měnou zní v uších hráčů na trhu jako rajská píseň a v dohledné době se na tom nejspíš nic nezmění.

V posledním dni roku můžeme bilancovat situaci na turecké liře – nejrychleji slábnoucí měně světa. Už sice nejsme na absolutním dně, kam lira vyklesala v polovině prosince, tady nad 17,00 USDTRY, ale stále jsme daleko nad pásmem, které platilo ještě začátkem měsíce. Lira se dnes pohybuje na 13,00 USDTRY a padá. Doplácí na diletantskou měnovou politiku R. T. Erdogana.

Eurodolar se nadále pohybuje v pásmu, do kterého se dostal v půlce listopadu a drží se kolem 1,1300 EURUSD. Na dolaru půjdou sazby v roce 2022 nahoru 3x a zamíří k 1 %. V roce 2023 to bude opět trojí utažení měnových podmínek. Dolar má před sebou rok, kdy bude nejspíš výrazně posilovat a není vyloučeno, že se podívá až pod 1,1000 EURUSD. Sazby na euru půjdou vzhůru až v roce 2023, takže dolaru nic nebude bránit v posilování.

Barel ropy se dá pořídit za méně než 80 USD, unce zlata za 1818,60 USD a unce stříbra za 23,12 USD. Drahé kovy neletí vzhůru tak, jak mnozí předpokládali, ale není všem dnům konec a pokud se obnoví světová poptávka mohou vystřelit nahoru. Některé průmyslové obory se bez nich totiž neobejdou.   

Koruna je nejvíce posilující měnou regionu. Díky ČNB a rostoucím sazbám se dostává až k hranici 5,41 PLNCZK a 0,0675 HUFCZK. I když jdou sazby nahoru i na forintu se zlotým, ČNB hraje první housle.

Jak dnes, tak v prvních dnech roku 2022 bude na trzích nižší likvidita i aktivita. To bude znamenat strnulé obchodování bez výkyvů. Ty však mohou přijít právě díky nízké likviditě. Přijde-li větší obchod, může to trhy nárazově rozhýbat. Nejpravděpodobnější je však scénář klidného závěru roku.


Za celý analytický team všem přejeme dobré obchodování a úspěšný start do roku 2022.