zpět

Žaloby Binance: SEC vs. Binance Holdings Ltd.

12.12.2023

Vyrovnání společnosti Binance s ministerstvem spravedlnosti je sice urovnáno, ale její boj s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) ještě zdaleka neskončil. SEC obviňuje společnost Binance a jejího zakladatele Changpenga Zhaoa z různých porušení a je odhodlána v případu pokračovat. Aktuální informace o probíhajícím soudním řízení a podrobně popisuje obvinění Komise pro cenné papíry a obhajobu společnosti Binance.

Navzdory nedávnému urovnání společnosti Binance Holdings Ltd. s americkým ministerstvem spravedlnosti (DOJ) ve výši neuvěřitelných 4,3 miliardy dolarů Komise pro cenné papíry pokračuje v řízení proti této společnosti a jejímu zakladateli Changpeng Zhaovi.

Komise pro cenné papíry a burzy tvrdí, že společnost Binance a ministerstvo spravedlnosti dohodu podporují.

SEC podala v červnu žalobu v níž obvinila Binance a Changpeng Zhao z podvodu, střetu zájmů, nedostatečného zveřejnění informací a obcházení zákona. SEC tvrdí, že přiznání v urovnání ministerstva spravedlnosti potvrzuje jejich případ, a vyzývá federální soud ve Washingtonu, aby je vzal v úvahu.

Navzdory tomu, že společnosti Binance a Zhao usilují o zamítnutí žaloby SEC je odhodlána pokračovat ve svém případu.

U okresního soudu USA pro okres Columbia SEC ve své stížnosti tvrdí, že společnosti Binance.com a Binance.US fungovaly jako neregistrované burzy, zprostředkovatelé a clearingové agentury, čímž vystavovaly investory rizikům a střetu zájmů.

Předseda SEC Gary Gensler rovněž obviňuje společnost Binance z klamání investorů ohledně kontroly rizik a manipulace s objemy obchodů.

Dne 8. listopadu SEC argumentovala, že ačkoli to není součástí dohody o narovnání, federální soud ve Washingtonu, který na případ dohlíží, by měl vzít v úvahu přiznání společnosti Binance a Zhaoa, z nichž druhý mezitím odstoupil z funkce generálního ředitele.

Firma i Zhao požádali soud, aby žalobu SEC zamítl.

Podle agentury Bloomberg rozsáhlé urovnání mezi společností Binance a americkou vládou uzavřelo dlouhé vyšetřování ministerstva spravedlnosti, různých složek ministerstva financí a Komise pro obchodování s komoditními futures. Je pozoruhodné, že dohoda se netýkala Komise pro cenné papíry a burzy.

Roztržka mezi SEC a Binance pokračuje
SEC tvdí, že společnost Binance špatně nakládala s prostředky zákazníků, poskytovala investorům a regulačním orgánům zavádějící informace a porušovala pravidla pro cenné papíry.

V šedesátistránkové petici Binance a Zhao tvrdí, že SEC překročila své pravomoci, když firmu zažalovala.

Binance a Zhao ve své výzvě k zamítnutí obvinily regulátora z pokusu o zpětné uložení sankcí, aniž by nabídly jakékoli veřejné pokyny týkající se kryptoměn.

Tento právní střet následuje po žalobě Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) proti společnosti Binance, která byla podána o tři měsíce dříve za neregistraci a porušení pokynů, což poukazuje na rostoucí regulační kontrolu, které čelí odvětví kryptoměn.

Stojí za zmínku, že společnost Binance vyjádřila svůj trvalý závazek spolupracovat s regulačními orgány a snaží se řešit problémy prostřednictvím jednání. Společnost však vyjádřila zklamání z rozhodnutí SEC jednostranně zahájit soudní řízení namísto toho, aby zvolila konstruktivní proces řešení.

Žaloba SEC proti společnosti Binance a jejím přidruženým společnostem se sebou nese významné důsledky, neboť regulátor tvrdí, že většina kryptoměn je podobně jako akcie cennými papíry, a proto bezpodmínečné podléhá jeho regulačnímu dohledu.