zpět

Zahraniční obchod ČR hlásí zlepšení

7.11.2022

Český zahraniční obchod za září skončil v deficitu 13,9 mld. korun, což je oproti srpnu výrazné zlepšení. Oproti loňskému září se vývoz zvedl o 25,8 % a dovoz o 23,8 %, což jsou vynikající výsledky.

Za posledních 16 měsíců se česká zahraniční výměna zboží a služeb dostala do přebytku pouze dvakrát, což je na, ještě donedávna, ryze exportní ekonomiku, nelichotivý výsledek.

Robustní meziroční nárůst aktivity v zahraničním obchodě lze do velké míry přičíst tomu, že v loňském roce drhla výroba především z důvodu nedostatku některých komponent, letos to výroba, zejména v automobilovém průmyslu, dohání. Kamenem úrazu je však skutečnost, že v meziměsíčním vyjádření se export zvedl jen o 0,9 % a dovoz o 1,3 %.

Fakt, že se blíží pokles ekonomiky, je jasný, ale nemusí se jednat o dlouhodobou ani hlubokou recesi. Domácí ekonomika se stále může opřít o vynikající výsledky nezaměstnanosti. Problémy s cenami vstupů, zejména energií, však změní paradigma celé situace v dalších měsících, a pokud začnou zaměstnavatelé ve velké míře propouštět, spotřeba domácností půjde rychle dolů. Jde ale také o to, zda si čeští exportéři udrží své místo na zahraničních trzích, pokud ano, mohli bychom se ze záporných čísel výkonu domácí ekonomiky dostat již příští rok.