zpět

Zadlužení Američanů roste

4.12.2022

Američané při placení často využívají kreditní karty. Do konce září bylo v USA naakumulováno 925 miliard dolarů dluhu z kreditních karet. Nyní se zadlužení z využívání kreditních karet nachází na svém vrcholu. Míra nesplácení, bankrotů a exekucí je však prozatím optimisticky nízká.

Poslední statistické údaje o inflaci z USA hovoří o růstu cen o 7,7 % v meziročním vyjádření. V červnu se dokonce růst spotřebitelských cen dostal až na 9,1 %. Inflační tempo se tak konečně snižuje a trend se obrátil směrem dolů. Podíl uspořených peněz na disponibilním příjmu se kvůli inflaci a vyšším výdajům zmenšuje. Také proto se Američané při hrazení svých výdajů zadlužují.

Roste celkový dluh domácností. Ten se mezi druhým a třetím čtvrtletím tohoto roku zvýšil o 351 miliard dolarů. Meziročně se celkový dluh do konce třetího kvartálu navýšil o 1,26 bilionu dolarů na 16,51 bilionu dolarů. Velká část celkového dluhu je však tvořena hypotečními úvěry, jež představují přes 70 % veškerého zadlužení domácností. 

Pro Američany je typické, že hodně využívají kreditní karty. Použité peníze v případě placení kreditní kartou patří klientově bance. Kreditní karta je tak prostředkem k tvorbě dluhu. Přes 80 % obyvatel Spojených států vlastní alespoň jednu kreditní kartu. Do konce září 2022 bylo ve Spojených státech naakumulováno 925 miliard dolarů dluhu na kreditních kartách a po „hlušším“ koronavirovém období se opět tento typ zadlužení dostává na svůj vrchol. Za poslední rok se dluh z využívání kreditních karet zvýšil o 121 miliard dolarů.

Trend je v nastalých aktuálních ekonomických podmínkách rostoucí a zaručeně již tak v posledním kvartálu roku překonal rekord z roku 2019, kdy dluh činil 927 miliard dolarů. Průměrný dluh na kreditní kartě v přepočtu na dospělého Američana činí 3,7 tisíc dolarů. Aktuální průměrná úroková sazba v USA u kreditních karet činí přes 19 %. Ta musí být bance placena po vypršení bezúročného období.

Je však pozitivní, že podle Federálního rezervního systému (Fed) je míra nesplácení nízká. Zdaleka nedosahuje hodnot z dob předcházející velké finanční krizi. Situaci nepřispívají vysoké úrokové sazby, ovšem stále se hodnota nesplácení dluhu z kreditních karet pohybuje u 3,7 %. Počet vyhlášených bankrotů a exekucí se nachází na nejnižších úrovních od počátku měření, které Fed poskytuje.

I přes narůstající zadlužení a využívání kreditních karet s vysokým úročením se prozatím nijak zásadně nezvýšil podíl osob s problémy splácet. Potíže mohou pochopitelně nastat kvůli blížící se ekonomické recesi. V takové situaci by mohl velký nárůst dluhu spojený s výpadkem příjmu způsobit dlužníkům problémy. Finanční sektor je dnes ale mnohem pevnější, likvidnější a připravenější než byl například před 14 lety.