zpět

Význam společnosti Nokia dál uvadá. Do roku 2026 firma propustí až 14 tisíc lidí.

27.10.2023

Finská společnost Nokia, kdysi jeden z největších prodejců telefonů na světě, řeší další problémy. V současnosti bojuje s nedostatečným zájmem o 5G sítě, kvůli kterým bude muset ve svých strukturách citelně propouštět. Odhaduje se, že do roku 2026 vedení podniku zruší 9 až 14 tisíc pracovních míst.

Nokia chce tímto propouštěním snížit náklady. Velkým varováním bylo pro firmu období mezi letošním červencem a zářím, kdy firemní tržby klesly meziročně asi o 20 procent. Důvodem je zejména pokles zájmu po zařízeních 5G na velkých trzích, a to hlavně v oblasti Severní Ameriky.

V současné době je v řadách Nokie celkem 86 tisíc pracovníků. K propouštění ale ve firmě dochází soustavně od roku 2015. V tom nynějším by vedení podniku rádo, aby se náklady snížily alespoň o 800 milionů euro za rok. V ideálním případě však dokonce o 1,2 miliardy euro.

Nokia se v poslední době snaží o silnější pozici v Indii, kde pracuje na zavádění 5G sítí. Tempo se ale zpomaluje i tam.

Nynější generální ředitel Pekka Lundmark čeká, že v dalších letech se Nokia nevyhne obrovským investicím do sítí, a to zejména kvůli postupnému rozvoji umělé inteligence i cloudu. Lundmark ale k tomu zároveň dodává, že zatím neví, kdy nastane výraznější oživení trhu.

Ještě před pár lety byla síla Nokia obrovská. Velký význam měla tato firma i pro celou finskou ekonomiku. V těch nejlepších dobách přesahovaly tržby tohoto podniku v poměru k hrubému domácímu produktu celého Finska hranici 28 procent.

Výzkumný institut pro finskou ekonomiku před lety spočítal, že výrobce mobilních telefonů Nokia se podílel v letech 1998 až 2007 na růstu celého finského hospodářství asi jednou čtvrtinou. Obrovský význam měla Nokia i pro tamní veřejné rozpočty, a to kvůli tehdy nastaveným korporátním daním. Léta se Nokia zároveň řadila mezi největší finské exportéry.

Úpadech finské společnosti je zřejmý od roku 2008. Při pohledu do minulosti je možné konstatovat, že finskému podniku se nepodařilo zachytit nástup nových technologií, a to hlavně smartphonů.

Nokii tak postupně převálcovaly ostatní konkurenční podniky, mezi které se řadí hlavně Apple nebo Samsung. Tyto podniky ovládají velkou měrou celý trh s mobilními telefony, o své slovo se ale postupně hlásí i další společnosti, mezi které se kupříkladu řadí čínský Huawei.

Obrovský hospodářský propad a celkový význam Nokie však negativně dopadl na celkový finský zahraniční obchod a rovněž to pocítilo i celé finské hospodářství. Podobně fungující podnik se Finsku nepodařilo najít dodnes.

Příběh finské Nokie je každopádně ukázkou toho, jaká rizika pro ekonomiku mohou přijít ve chvíli, kdy je citelně závislá na vývoji hlavně jednoho hospodářství. Určité souvislosti jsou patrné i v případě České republiky, která je velmi znatelně závislá na automobilovém sektoru.

Automobilky zde působící se totiž velkou měrou podílí na celkové výkonnosti české ekonomiky a jde zároveň i o obrovské zaměstnavatele. Jejich případný úpadek by negativně dopadl na celou českou ekonomiku, každopádně ve světle postupného rozvoje čínského sektoru s automobily se v dalších letech rozhodně nedá vyloučit.