zpět

Vývoj na burze i vyšší spotřební daň. Čeští řidiči si připlatí za pohonné hmoty

31.7.2023

Čeští motoristé se v horizontu několika dnů musí nejspíš připravit na dražší naftu i benzin. Poslaneckou sněmovnou i Senátem totiž prošlo zvýšení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny. Nyní tak novela čeká ještě na podpis prezidenta Petra Pavla. Ceny na českých čerpacích stanicích se však pravděpodobně zvýší ještě výrazněji. Kromě vyšší spotřební daně se totiž zvyšuje i cena ropy či paliv na burzách.

Vláda se ke snížení spotřební daně u nafty uchýlila v loňském roce po počátku ruské války na Ukrajině. Premiér Petr Fiala společně se svými ministry chtěl tímto krokem tlumit vysoký cenový nárůst paliv, který dále přiživoval už tak vysokou inflaci. Nižší spotřební daň měla podpořit hlavně dopravce, kteří v té době bojovali s velmi vysokými náklady.

Podle původních plánů měla nižší spotřební daň u nafty platit až do konce letošního roku, vzhledem k rozpočtovým obtížím České republiky i k poměrně dlouhodobě nízkým cenám pohonných hmot na českých čerpacích stanicích se však vláda ČR rozhodla toto zvýšení urychlit. K platnosti vyšší spotřební daně by mělo dojít už na počátku srpna. I Petr Pavel už uvedl, že má v úmyslu zákon podepsat tak, aby se tento termín stihl.

Ministerstvo financí ve svých prognózách předpokládá, že zvýšení spotřební daně o 1,50 koruny by mělo každý měsíc přinést do českých veřejných rozpočtů asi 800 milionů korun. Většinová část poputuje do státního rozpočtu, ta menšinová pak do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ministerstvo financí svůj krok hájí tím, že cena nafty na čerpacích stanicích je už dlouhodobě velmi nízká. Zvláště dobře si pak má Česká republika vést i ve srovnání se sousedními státy. Aktuální čísla z pátku ale ukazují, že v posledních týdnech se i bez spotřební daně začíná cena pohonných hmot opět navyšovat.

Jeden litr nafty momentálně čeští řidiči tankují v průměru za 32,74 korun. Litr benzinu Natural 95 je ještě dražší a momentálně se prodává za 37,52 korun, jak ukazují data společnosti CCS, která ceny pohonných hmot na českých čerpacích stanicích dlouhodobě sleduje.

Už za pár dnů se tak do ceny propíše i vyšší spotřební daň na naftu. Rozhodnutí o promítnutí tohoto břemena do konečných cen záleží samozřejmě na jednotlivých prodejcích, přesto lze predikovat, že cena nafty v příštích dnech zdraží minimálně o 1,80 koruny. Kromě spotřební daně se do ceny totiž propíše i daň z přidané hodnoty.

Pozitivnímu cenovému vývoji na českých čerpacích stanicích ale nenasvědčuje ani vývoj na světových burzách. Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje okolo 84 dolarů (asi 1820 korun). Stoupla i cena americké lehké ropy WTI. Aktuálně se pohybuje okolo 80 dolarů za barel.

Ceny ropy se zvyšují hned z několika důvodů. Tím prvním jsou omezené dodávky této suroviny na trh i poměrně silný optimismus s ohledem na další vývoj poptávky. Blíží se konec období zvyšování úrokových sazeb ze strany ECB i FED. Rostou postupně i naděje, že se americká ekonomika jako největší spotřebitel ropy na světě v letošním roce vyhne hospodářské recesi.