zpět

Výrobní Index nákupních manažerů (PMI) v eurozóně

24.10.2022

V pondělí zveřejněné předběžné výsledky říjnového Indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobě se obecně nesly v negativním duchu. V žádné z významných ekonomik eurozóny se výsledek "nepřevalil" přes hodnotu 50, která značí předěl mezi pozitivním a negativním sentimentem.

Souhrnná hodnota za celou eurozónu dosáhla hranice 46,6, což je nejhorší výsledek za posledního 2,5 roku. Pokud bychom nepočítali několik velmi turbulentních měsíců v období pandemie Covid-19, očekávání budoucího vývoje ve výrobním sektoru se aktuálně nachází na nejnižší hodnotě za posledních téměř 10 let.

V jednotlivých státech měnové unie se výsledky přeci jen liší. V Německu se ukazatel propadl na velmi "pesimistické" číslo 45,7 ze zářijové hodnoty 47,8. V meziměsíčním vyjádření jde o nebývale výrazný pokles. Např. ve Francii sice také došlo ve srovnání se zářím k poklesu, ale jde pouze o 30 bb., když byla za říjen zveřejněna hodnota 47,4.
Negativní sentiment je do značné míry dán nejistotou ohledně cen a dodávek energií. Vliv také má výrazně se snižující objem nových objednávek.