zpět

Výroba aut ve Velké Británii propadla o 33,4 %

28.4.2022

Důvodů je více, ale postupně nastává situace, že chybí zdroje na výrobu a zákazníků podstatně ubývá. Podle nejnovějších čísel se produkce automobilů ve Velké Británii v březnu meziročně snížila o 33,4 % na 76 900 vozů, což představuje nejhorší březen od 2009.

Důvody jsou jednoznačné. Stále chybí čipy, ale také hliník, palladium nebo nikl, přetrvává i nedostatek polovodičů. Mezi důležité důvody patří pokles produkce aut pro zámoří. Export do USA se meziročně snížil o 63,8 % a do EU o 24,5 %.

Na straně poptávky rostou obavy. Spotřebitelé mají strach o své budoucí příjmy, a proto začínají ve větší míře utrácet jen za nezbytné zboží a nákupy luxusního nebo zboží dlouhodobé spotřeby, mezi které patří i auta, odsouvají na lepší časy. Růst úroků navíc zdražuje úvěry, kterými je nákup auta často financován.

Tento stav bude trvat ještě jeden měsíc, ale počínaje dubnem se vše změní. Pak do celé věci promluví nízká srovnávací základna s loňským rokem. Dnes zatím panuje naopak loňská vysoká srovnávací základna, takže procentuální srovnání vyznívá hůř. Produkce aut se meziročně v procentuálním vyjádření bude pohybovat blízko nuly. Statistika se tak může na první pohled jevit jako poměrně slušná, ale v absolutním vyjádření bude počet vyrobených vozů skomírat.

Část problémů jde na vrub dosud nezotaveným materiálovým tokům mezi zeměmi po pandemii C19, ale hlavním důvodem je válka na Ukrajině. Situace na trhu s automobily bude trvat, dokud budou pokračovat boje a čím delší budou, tím více bude výroba a prodej vozů propadat.